Hlavní obsah

Vůdce Bagdádí je mrtev, oznámil Islámský stát. Nástupce už má

Vůdce Bagdádí je mrtev, oznámil Islámský státVideo: Reuters

 

Reklama

S informací přišla irácká televize. O Bagdádího smrti už v červnu mluvilo Rusko.

Článek

Teroristická organizace Islámský stát (IS) podle irácké nezávislé televize oznámila, že její vůdce abú Bakr Bagdádí je mrtvý. Podle agentury TASS o tom v úterý informovala irácká televize Súmaríja s odvoláním na místní zdroj z provincie Ninive. Podle něj IS také už vybral Bagdádího nástupce, jehož jméno zdroje neuvádějí, a vyzval své členy, aby vytrvali v boji. O smrti vůdce IS informovala už minulý měsíc bez důkazů Moskva, jiné zdroje to dosud nepotvrdily.

Irácká televize Súmaríja citovala místní zdroj z provincii Ninive, podle něhož IS oznámil v krátkém prohlášení smrt svého lídra v severoiráckém městě Tall Afar. IS v něm rovněž vyzval své členy, aby pokračovali v boji o udržení zbylých území, která ovládají. IS v předchozích dnech ztratil svou strategickou baštu - město Mosul.

Podívejte se, jak vypadá Mosul po měsících bojů

Mosul je po několikaměsíční bitvě v troskáchVideo: AP

O údajné smrti Bagdádího informovalo už 16. června ruské ministerstvo obrany. Asi týden na to předseda branného a bezpečnostního výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Ozerov prohlásil, že Moskva má téměř stoprocentní jistotu, že lídr IS byl zabit při květnovém ruském náletu v Sýrii.

Pro svá tvrzení zatím ale Moskva nepředložila žádné důkazy. Koalice bojující pod vedením USA proti IS před dvěma týdny uvedla, že o smrti Bagdádího informace nemá. Ke smrti lídra IS se zatím nevyjádřila ani Amak, propagandistická agentura tohoto hnutí.

Samozvaný Islámský stát ztratil v těchto dnech svou poslední strategickou baštu v Iráku - město Mosul, odkud abú Bakr Bagdádí vyhlásil před třemi roky na dobytých územích v Iráku a Sýrii chalífát.

I dnes ale pokračovaly podle agentury AP sporadické boje na západním okraji Starého města v Mosulu. Agentura Reuters uvedla, že IS se nově podařilo dobýt značnou část dříve již osvobozené vesnice Imám Gharbí na jižním okraji Mosulu.

Reklama

Doporučované