Hlavní obsah

Rusové hlásí, že zabili vůdce Islámského státu Bagdádího. Důkaz zatím chybí

Rusové hlásí, že zabili vůdce Islámského státu Bagdádího. Důkaz zatím chybíVideo: Reuters

 

Reklama

Rusové v květnu provedli nálet na pozice islamistů v syrské Rakce. Ministerstvo obrany se domnívá, že při něm zabili Abú Bakra Bagdádího.

Článek

Ruské ministerstvo obrany vydalo zprávu, že při jejich květnovém náletu na syrské město Rakka zabili vůdce Islámského státu Abú Bakra Bagdádího. Účastnil se porady nejvyššího velení IS. Prohlášení ministerstva obrany vydal server Sputnik. Rusové dále uvedli, že na poradě bylo 30 velitelů a až 300 vojáků Islámského státu.

Západní koalice, kterou proti ozbrojeným islamistům vedou Spojené státy, podle agentury Reuters uvedla, že informace o usmrcení Iráčana Bagdádího zatím nemůže potvrdit. Kreml se zdržel komentáře a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov připustil, že zpráva o zabití vůdce IS „dosud není stoprocentně potvrzená".

Bagdádího místo pobytu bylo dlouho neznámé. Předpokládalo se, že do října roku 2016 se ukrýval v Mosulu, dokud ho nezačala dobývat koalice vedená USA. O své existenci dal vědět naposledy v červnu 2014, kdy vydal video, ve kterém vzkazoval bojovníkům IS v Mosulu, aby se nevzdávali.

O smrti Bagdádího již informovalo několik zemí v minulosti, všechny zprávy ale byly nakonec vyvráceny, často samotným Bagdádím.

Za teroristu byl Bagdádí prohlášen v říjnu 2011 a Spojené státy na něj vypsaly odměnu 10 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované