Hlavní obsah

Záběry z lítých bojů v Sýrii. Ve válce s povstalci přituhlo

Syrská armáda spolu s Ruskem zabrala další území v syrské provincii Dará, které bylo ovládáno rebely.Video: Reuters

 

Reklama

Boje v syrské provicii donutily podle OSN uprchnout asi sto šedesát tisíc lidí.

Článek

Syrské vládní jednotky pokračují v ofenzivě na jihu země a podle státních médií získaly kontrolu nad dalšími oblastmi v provincii Dará. Rusko, které je spojencem syrského režimu, se podle povstalců snaží vyjednat konec bojů. Pro příměří ale rebelům nabídlo takové podmínky, které jsou nepřijatelné, uvedla agentura AP.

Vládní ofenziva začala již počátkem minulého týdne a podle OSN vyhnala z domovů přes sto šedesát tisíc lidí. Jeden ze zástupců povstalců Ibráhím Džabaví potvrdil, že povstalecká delegace se v pátek setkala s ruskými představiteli. Další jednání se odehrálo i dnes a skončilo rovněž neúspěšně. „Ruské podmínky jsou, že se rebelové musí vzdát všech zbraní a všechna jimi ovládaná území vrátit pod kontrolu Bašára Asada,” uvedl Džabaví. „A všichni, kdo nosí zbraň, půjdou před soud,” dodal s tím, že tyto ponižující podmínky jsou nepřijatelné.

Selhání rozhovorů potvrdil i Ramí Abdar Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Ihned poté podle něj syrská a ruská letadla zintenzivnila nálety v oblasti. Jak organizace SOHR uvedla, boje si od začátku ofenzivy vyžádaly již 116 obětí z řad civilistů, včetně pěti lidí, kteří zahynuli dnes.

Podle Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna hrozí, že prchající civilisté budou uvězněni mezi vládními vojsky, rebely a teroristy z organizace Islámský stát (IS), kteří v malé části území operují. Dopady něčeho takového by byly katastrofální, zdůraznil.

Mluvčí jordánské vlády uvedla, že Ammán je v kontaktu s většinou stran zapojených do syrského konfliktu, zejména s Ruskem a USA, s cílem dosáhnout dohody o příměří. „Jordánsko trvá na své pozici, že krizi v Sýrii musí ukončit politické řešení,” dodala mluvčí s tím, že rovněž spolupracují s humanitárními organizacemi, které pomáhají vnitřně vysídleným lidem v Sýrii.

Později informovala, že jordánská armáda začala rozdělovat pomoc tisícům Syřanů, kteří kvůli současným bojům uvízli poblíž jordánsko-syrské hranice. „Jde o kroky, které jsou v souladu s jordánským postojem, že budeme pomáhat našim syrským bratrům,” citovala mluvčí jordánská státní tisková agentura.

Reklama

Doporučované