Hlavní obsah

V provincii Dará se znovu bojuje. Z jihozápadu Sýrie uteklo 120 tisíc lidí

Syrská armáda a její spojenci bojují proti povstalcům v syrské provincii Dará.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Od 19. června Rusko s podporou syrské a íránské armády bombarduje provincii Dará v jihozápadní Sýrii. Boje vyústily ve smrt desítek civilistů včetně žen a dětí a uprchlíků, kteří se snaží dostat na území Jordánska a Izraele.

Článek

Rusko s podporou syrské armády v posledních několika týdnech podniklo několik náletů na území spravované povstalci v jihozápadní Sýrii. Ve čtvrtek vyeskalovaly boje v úmrtí desítek civilistů v provincii Dará, která byla úmluvou mezi Ruskem, USA, Jordánskem a Sýrií vyhlášena za deeskalační zónu.

Americká armáda varovala syrskou armádu a její spojence před napadením provincie Dará. Ruská armáda k tomu řekla, že má syrská armáda právo bojovat proti teroristům. Po napadení provincie se americká vláda odmlčela.

Více než sto tisíc obyvatel provincie Dará se snaží uprchnout do sousedního Izraele a Jordánska. Jordánský nejmenovaný státník podle agentury Reuters řekl, že Jordánsko už další syrské uprchlíky nepřijme. Izraelská vláda nehodlá uprchlíky vpustit do země, poskytla jim ale humanitární pomoc. Prchající civilisté jsou ve vážném ohrožení toho, že se ocitnou na válečném poli mezi syrskou armádou, kurdskými povstalci a zbylými teroristy z Islámského státu.

Izrael zároveň nesouhlasí s výskytem íránských vojsk a letounů v blízkosti země. Americká vláda podle Reuters ve středu vydala prohlášení, ve kterém stojí, že ruská armáda souhlasila se spoluprací s Damaškem na odstranění íránské armády od hranic Izraele a Jordánska, zároveň dodala, že k tomu zatím nedošlo.

Boje s Islámským státem

Po vyhrané válce proti IS utvořila syrská armáda koalici s Tureckem, Ruskem a Íránem proti bývalému spojenci - kurdským milicím. Ty Turecko už dlouhá léta považuje za teroristy, kteří jsou napojeni na podle Turecka teroristickou organizaci PKK. Syrský prezident Bašár Asad se pak Kurdy snaží vyštvat ze země, aby nemohli zpochybňovat jeho úřad, jelikož Kurdové chtějí jiného prezidenta. Vojenská koalice ostřeluje a bombarduje území, na kterém se Kurdové nachází.

V zemi i nadále zůstávají bojovníci Islámského státu, kteří se schovávají v horách a na poušti. Stále bojují proti syrské armádě, pouze byli nuceni zvolit partyzánskou taktiku. Jedním z míst, kde se schovávají, je okolí starověkého města Palmýra, kde v květnu zabili zhruba třicet bojovníků syrské armády.

Návrat uprchlíků z Libanonu

Stovky uprchlíků se vrátily do Sýrie z Libanonu, další čekají na to, zda jim syrská vláda povolí návrat. Do Libanonu před válkou uprchlo zhruba milion Syřanů, povolení k návratu dostala podle OSN zatím čtvrtina z nich. Většina z nich míří do vesnic, ve kterých ještě donedávna probíhaly boje mezi syrskou armádou s podporou Íránu a kurdskými povstalci.

Podle libanonské vlády přijetí uprchlíků zabrzdilo ekonomický růst země a poškodilo veřejné služby. Z toho důvodu navrhovali přesun uprchlíků zpět do Sýrie v momentě, kdy koalice americké, ruské, turecké, kurdské, syrské a íránské armády vyhlásila vítězství nad Islámským státem, přestože v Sýrii i nadále přetrvávají boje.

Reklama

Doporučované