Hlavní obsah

„Zničili jsme Islámský stát.“ Prezident Putin nařídil stažení ruských vojáků ze Sýrie

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil stažení ruských vojáků ze SýrieVideo: AP

 

Reklama

Putin se během návštěvy setkal i se syrským prezidentem Bašárem Asadem a mimo jiné prohlásil, že syrští a ruští vojáci dokázali za zhruba dva roky zničit mezinárodní teroristickou organizaci Islámský stát.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil stažení ruských sil ze Sýrie, kde dosud vojensky podporoval režim syrské hlavy státu Bašára Asada. Informovaly o tom v souvislosti s nečekanou Putinovou návštěvou Sýrie ruské agentury. Putin se během návštěvy setkal i s Asadem a mimo jiné prohlásil, že syrští a ruští vojáci dokázali za zhruba dva roky zničit mezinárodní teroristickou organizaci Islámský stát.

Putin, který má v pondělí na programu jednání v Egyptě a Turecku, přicestoval na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja, již v boji proti radikálům využívají ruské ozbrojené síly. Spolu s Putinem základnu navštívil i ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Agentura AP poznamenala, že Putin veřejně vykonal neohlášenou návštěvu v době, kdy syrská armáda s ruskou leteckou podporou ovládla většinu syrského území.

S ohledem na příznivý vývoj v tažení proti teroristům z IS v Sýrii se postupné stahování ruských vojáků ze země očekává. Na konci listopadu náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov řekl, že zásadní snížení početního stavu ruských vojáků v Sýrii se může odehrát ještě před koncem roku. Rusko má podle různých odhadů v Sýrii čtyři až deset tisíc vojáků.

Reklama

Doporučované