Hlavní obsah

Islámský stát podle Moskvy kontroluje už jen pět procent Sýrie

Islámský stát ztrácí své bašty v Sýrii (video:AP).

 

Reklama

Teroristická organizace Islámský stát (IS) po ztrátě svých hlavních bašt v Sýrii, včetně města Rakka, nyní kontroluje už jen pět procent syrského území. Podle agentury AP to v úterý řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu na tiskové konferenci v Manile.

Článek

Islámský stát v určitém období během roku 2015 podle agentury AP kontroloval téměř polovinu Sýrie. Dobyl historické město Palmýra, část severosyrského kurdského města Kobani, kus pouště v centrální části země a dostal se až k městu Hasaká na severovýchodě.

Koncem roku 2015 IS začal vlivem sílící ofenzivy postupně přicházet o území, až nakonec minulý týden ztratil kontrolu nad Rakkou, „hlavním městem“ jeho chalífátu v Sýrii.

Teroristická organizace rovněž přišla o většinu území, které kontrolovala v Iráku, včetně jeho hlavní bašty a druhého největšího iráckého města Mosulu.

Ruské síly, které v syrské občanské válce podporují vládu prezidenta Bašára Asada, nyní podnikají ofenzivu u města Mahkán. Syrská státní agentura SANA v úterý oznámila, že vládní síly získaly kontrolu nad částmi města. Nyní se blíží k městu Búkamál, které je podle agentury AP poslední baštou IS.

Ruská pomoc syrské armádě sehrála v bojích proti IS zásadní roli. Syrskému vojsku se podařilo z rukou Islámského státu dobýt značnou část severní a centrální Sýrie a prolomit obležení Dajr az-Zauru na východě země.

Rusko dnes vetovalo rozhodnutí OSN o prodloužení mandátu vyšetřovatelů chemických útoků v Sýrii. Informovala o tom agentura Reuters. Spojené státy návrh na prodloužení mandátu o jeden rok podaly minulý pátek.

Moskva požadovala, aby se Rada bezpečnosti OSN před hlasováním nejprve seznámila s očekávanou zprávou expertů o chemickém útoku. V dubnu při něm zahynulo v provincii Idlib přes 80 lidí. Vina za útok bude pravděpodobně kladena režimu v Sýrii. A to je pro Rusko jako pro spojence Damašku nepřijatelné. Zpráva má být zveřejněna ve čtvrtek 26. října.

Reklama

Související témata:

Doporučované