Hlavní obsah

Putin s Asadem v Soči jednali o budoucnosti Sýrie. Boje se podle nich chýlí ke konci

Putin přivítal v Soči Bašára Asada. Řešili budoucnost SýrieVideo: AP

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin se setkal se svým syrským protějškem Bašárem Asadem. Hovořili především o budoucnosti Sýrie po válce, která se podle nich chýlí ke konci.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se v Soči sešel s Bašárem Asadem. Se syrským prezidentem řešil hlavně budoucnost Sýrie po ukončení bojů. Oba státníci se podle agentury TASS shodli, že vojenské operace se už chýlí ke konci. Po válce bude podle Putina důležité zajistit mírové uspořádání země.

Putin Asadovi poblahopřál k úspěchům v boji proti terorismu a Asad na oplátku poděkoval za politickou i vojenskou pomoc. Požádal také, aby Moskva Sýrii pomohla zamezit cizím mocnostem v zasahování do záležitostí země. Hlavy státu se sešly v pondělí večer, ale média o schůzce začala informovat až v úterý.

O Sýrii bude Putin jednat i s dalšími

Sýrie bude rovněž hlavním tématem Putinova telefonického rozhovoru s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Prezidenti by se měli podle Kremlu spojit během úterý.

Ve středu bude Putin syrskou otázku probírat i s prezidenty Turecka a Íránu. „Hlavní otázkou je politický proces, který bude zahájen po porážce terorismu, očekáváme, že to pomůže najít dlouhodobé řešení syrské krize,” řekl Putin.

Během dneška Putina zároveň navštíví i český prezident Miloš Zeman. S ním by měl podle ruských médií Putin hovořit především o protiruských sankcích vyhlášených po anexi Krymu, jichž je Zeman přesvědčeným odpůrcem.

Reklama

Související témata:

Doporučované