Hlavní obsah

Zeman míří do Ruska, delegace zaplní tři letadla. Byl by hřích tam nebýt, říká jeho letitý přítel

Večerní zprávy 9. 11. 2017.

 

Reklama

Cesta prezidenta Zemana do Ruska na konci listopadu bude velkolepá. Spolu s ním poletí zástupci 120 českých firem. Udržovat dobré vztahy s Ruskem je podle některých podnikatelů pro další rozvoj jejich byznysu klíčové.

Článek

Na konci listopadu vyletí z Prahy tři letadla. Jejich cílem bude Moskva. Na palubě budou kromě prezidenta Miloše Zemana také zástupci sto dvaceti českých firem. Jejich přesný seznam ale organizátoři úzkostně tají. „Konkrétní jména nezveřejňujeme, jednak na tom stále děláme, ale jednak to může ještě prezidentská kancelář změnit,” uvedl pro Seznam prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Podle informací Seznamu v prezidentově doprovodu bude třeba také podnikatel a Zemanův letitý přítel Zdeněk Zbytek. Zakladatel Česko-Slovensko-Íránské obchodní komory a podnikatel orientující se na Rusko.

„Já už podnikám v Rusku čtvrt století a nejet s prezidentem do Ruska by byl hřích. Očekávám minimálně udržení dobrých vztahů s Ruskem, politika je v dnešním světě více než ekonomika,” řekl pro Seznam Zbytek.

Rekordní podnikatelskou misi si nenechá ujít ani společnost Thermona, která vyrábí plynové a elektrické kotle. Dále třeba Tatra Kopřivnice, TOS Varnsdorf nebo dodavatel tramvají Pragoimex. O svých zkušenostech podnikatelům bude vyprávět Mojmír Čapka z táborské firmy Brisk, která na ruském trhu velmi úspěšně působí již dvě desítky let. „My jsme si museli podmínky vykopat sami, pro nás to byla nesmírně složitá cesta. Tímto způsobem mají firmy otevřené brány, na úrovni prezidenta se jim budou více věnovat,” uvedl Čapka.

Reklama

Doporučované