Hlavní obsah

Smrt vůdce Islámského státu? Nesmysl, jen se schovává před tajnými službami, říká kurdský velitel

Iráčtí Kurdové dementují smrt vůdce Islámského státu BagdádíhoVideo: Reuters

 

Reklama

Podle Láhaura Talabáního z kurdské tajné služby je Bagdádí v okolí syrské Rakky, kde se Islámský stát po porážce v Mosulu snaží udržet své pozice.

Článek

O smrti vůdce Islámského státu Abú Bakra Bagdádího se spekuluje již od června, kdy ji po jednom z náletů ohlásilo Rusko. V červenci Bagdádího zabití potvrdil na základě zdrojů ze severoirácké provincie Ninive i Irák. Iráčtí Kurdové však informaci dementují, podle velitele kurdské tajné služby Láhaura Talabáního je Bagdádí na 99 procent naživu.

„Nezapomínejte, že se jeho minulost váže k Al-Káidě v Iráku. Schovává se před tajnými službami, ví, co dělá,” prohlásil Talabání. Podle něj je Bagdádí v okolí syrské Rakky, kde se Islámský stát po porážce v Mosulu snaží udržet své pozice.

Teroristická organizace sama již spekuluje o vůdcově nástupci, Talabání ale tyto zprávy popřel. Skeptický je i k údajné brzké porážce Islámského státu v Iráku i Sýrii - boje podle něj potrvají ještě tři čtyři roky. Skupina po porážce přejde do režimu povstalecké organizace.

Reklama

Doporučované