Hlavní obsah
Online

Už jen podepsat. Evropská komise se dohodla na koupi slibné vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Evropská komise se dohodla na dodávkách mnohoslibné vakcíny proti koronaviru od firem BioNTech a Pfizer. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na zdroje z komise. Smlouva má být uzavřena ve středu. Podle deníku Bild si má EU smluvně zajistit 200 milionů dávek s možností rozšíření o dalších 100 milionů.

- Brazílie pozastavila klinické testy čínské vakcíny proti covidu-19 vyvíjené firmou Sinovac. Důvodem je „vážný nepříznivý“ incident, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřad pro kontrolu léčiv Anvisa.

- Americký prezident Donald Trump v úterý obvinil firmu Pfizer, že schválně zveřejnila výsledky rozsáhlé klinické studie své vakcíny proti covidu-19 až po amerických prezidentských volbách. Podle něj neměla „odvahu“ informovat o pokroku ve vývoji očkovací látky před hlasováním.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má pozitivní test na koronavirus. Oznámila to v pondělí agentura Reuters s odvoláním na jeho úřad. „Hlava státu se cítí dobře a bude nadále vykonávat své povinnosti na dálku v izolaci,“ uvedla prezidentská kancelář v prohlášení.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • WHO: Za poslední týden přibylo 3,6 milionu nakažených

    Za stejnou dobu zemřelo celosvětově 54 tisíc lidí nakažených covidem-19. Celkem se na světě od počátku pandemie nakazilo necelých 50 milionů lidí, počet obětí pak přesáhl hranici 1,2 milionu.

  • Švédsko chce s očkováním začít v lednu

    „Švédské obce a regiony by měly být připraveny zahájit očkování začátkem ledna,“ uvedl pro švédský server Svenska Dagbladet národní koordinátor pro očkování Richard Bergström. Přednost budou mít senioři, zdravotníci a pracovníci v sociálních službách.

  • Španělská vláda se bude snažit přesvědčit obyvatele o prospěšnosti očkování

    Španělsko bude usilovat o získání 20 milionů dávek vakcíny, což by stačilo na proočkování 10 milionů lidí, uvedl ministr zdravotnictví Salvador Illa v televizi TVE a dodal, že očkování bude zdarma. Španělská centrální a regionální vlády následně rozhodnou o tom, kdo bude mít v očkování prioritu na základě „lékařských kritérií“, uvedl ministr pro vědu Pedro Duque.

    Illa uvedl, že španělská vláda se bude snažit přesvědčit podstatnou část populace o prospěšnosti očkování, průzkumy veřejného mínění totiž naznačují, že mnoho Španělů je ohledně vakcíny proti covidu-19 opatrných a nedůvěřivých. „Řekneme pravdu, a to, že vakcína zachraňuje životy,“ cituje Illu agentura Reuters.

  • Británie: Malé děti kvůli restrikcím ztratily základní dovednosti

    Některé malé děti v Británii během pandemie covidu-19, kvůli které se zavřely školy i školky, ztratily základní dovednosti, jako je jíst nožem a vidličkou nebo používat toaletu. Vyplývá to z informací vládního úřadu pro dohled nad školstvím Ofsted.

    Úřad zveřejnil pět zpráv vypracovaných na základě poznatků z více než 900 návštěv vykonaných od září ve školských zařízeních a sociálních institucích v Anglii. Mezi dětmi, které následky opatření kvůli pandemii zasáhly nejsilněji, byly ty na začátku vzdělávací dráhy, jejichž rodiče pracují, uvedla podle agentury AP hlavní inspektorka Ofsted Amanda Spielmanová. Čelily podle ní dvojí pohromě, jakou představoval nedostatek času s vrstevníky i málo času stráveného s rodiči.

    Spielmanová řekla, že učitelé úřad informovali o dětech, které dříve uměly chodit na toaletu, ale znovu se musely vrátit k používání plen, nebo „o takových, které zapomněly základní dovednosti, jako je jíst nožem a vidličkou, o zhoršené slovní zásobě ani nemluvě“.

  • Koronavirus zasáhl i populaci norků ve Spojených státech

    Minulý týden se Dánsko rozhodlo vybít celou 17milionovou populaci chovných norků a omezit pohyb obyvatelstva kvůli nové mutaci covidu-19, kterou zvířata mohou šířit na lidi. V úterý přišla zpráva, že více než 15 000 amerických norků zemřelo od srpna na koronavirus, informovaly o tom úřady v Utahu a Wisconsinu. Zprávy o možné mutaci zatím nejsou, píše Reuters.

  • Počty nakažených ve Švédsku rostou, země má potíže s testováním

    Švédsko od pátku zaznamenalo 15 779 nově potvrzených případů koronavirové infekce. Počet infikovaných v posledních dvou týdnech roste a země se v nejpostiženějších a hustě obydlených regionech dostala na hranici testovacích kapacit, píše dnes agentura Reuters. Sousední Norsko mezitím povolalo na pomoc při ochraně hranic armádu.

    Dnes oznámený nárůst počtu nakažených ve Švédsku je vyšší než počet prokázaných případů nákazy za poslední srovnatelné období – minulé úterý Stockholm oznámil 10 177 nakažených. Švédsko nezveřejňuje denní bilance o víkendech a v pondělí, nicméně v ostatních dnech v posledních dvou týdnech opakovaně hlásilo rekordní denní přírůstky. Desetimilionová země dnes zároveň oznámila dalších 35 úmrtí v souvislosti s koronavirem za zmíněné období, celkem ve Švédsku s covidem-19 zemřelo 6057 lidí.

  • Reuters: Evropa má přes 300 000 zemřelých s koronavirem

    Počet lidí nakažených koronavirem, kteří zemřeli, překročil v Evropě hranici 300 000. Vyplývá to z dnes večer zveřejněných propočtů agentury Reuters. V Evropě žije jen deset procent světové populace, ale počet zemřelých na tomto kontinentu představuje čtvrtinu z 1,2 milionu případů úmrtí pacientů s koronavirem na celém světě.

    Evropským zemím se letos na jaře díky přísným opatřením podařilo dostat pandemii pod kontrolu, nicméně od konce léta nových případů nákazy znovu rychle přibývá. Nemocnice na kontinentu, které jsou v porovnání se zdravotnickými zařízeními jinde ve světě dobře vybavené, jsou pod enormním tlakem kvůli přílivu pacientů ve vážném stavu. Vlády proto opět zavedly restriktivní opatření s cílem omezit kontakty mezi lidmi a zastavit šíření infekce. Nejvíce mrtvých s koronavirem připadá v celkových číslech na Británii, Itálii, Francii, Španělsko a Rusko.

  • Brazílie pozastavila testování čínské vakcíny proti koronaviru

    Brazilský Úřad pro kontrolu léčiv nařídil pozastavit testování Čínou vyvinuté vakcíny, důvodem má být „závažný incident“. Podle šéfa institutu podílejícího se na testování není k pauze důvod, prezident Bolsonaro ji naopak uvítal.

  • V Británii přibylo nejvíce obětí za den od května

    Britská vláda dnes oznámila 532 úmrtí lidí, kteří měli v předchozích 28 dnech pozitivní test na koronavirus. Jde o nejvyšší denní přírůstek od 12. května, kdy úřady ohlásily 614 mrtvých. Dnešní bilance oproti včerejšímu dni, kdy bylo oznámeno 194 zemřelých, prudce vzrostla. Podle agentury Reuters však může nárůst souviset s opožděnými registracemi oznámených úmrtí z víkendu.

    Pozitivní test na koronavirus mělo za uplynulý den dalších 20 412 lidí, tedy zhruba o tisícovku méně než v pondělí. Celkem se virem SARS-CoV-2 v této západoevropské zemi s 66 miliony obyvatel od počátku epidemie infikovalo přes 1,2 milionu osob, z toho téměř 160 000 za posledních sedm dní. Statistiky britské vlády uvádějí, že s covidem-19 zemřelo bezmála 50 000 lidí.

  • Orbánova vláda má silnější pravomoci ke zvládnutí druhé vlny

    Maďarský parlament dnes udělil vládě premiéra Viktora Orbána „zesílené pravomoci“ na dobu 90 dnů a schválil nová omezení ve snaze zpomalit prudké šíření koronaviru v zemi. Poslanci tento krok podle agentury MTI odhlasovali v poměru 180 hlasů ku jednomu. Vláda tak obdržela mandát vládnout 90 dnů prostřednictvím dekretů, poznamenala agentura Reuters.

    Zvláštní pravomoci udělené parlamentem kabinetu jsou omezené časově i rozsahem, na rozdíl od letošního jara, kdy se souhlas parlamentu s mimořádnými pravomocemi vlády bez stanovených limitů stal terčem kritiky doma i v zahraničí. Hovořilo se tehdy o autoritářství maďarského premiéra.

    Dnes Orbán ohlásil, že od půlnoci začne v zemi na 30 dnů platit částečná uzávěra, která má zabránit přetížení nemocnic. Zavřou se střední školy a zákaz nočního vycházení bude platit od 20:00 do 05:00. Veškerá shromáždění více než deseti lidí, včetně rodin, jsou zakázána.

  • Německé ministerstvo zdravotnictví chce zajistit až 100 milionů vakcín

    Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn uvedl, že vakcína bude pravděpodobně hotová v prvním čtvrtletí roku 2021, a doufá, že pro Německo zajistí 100 milionů dávek.

  • Francie vyšetřuje, zda úřady nezanedbaly reakci na pandemii

    Pařížská prokuratura vyšetřuje stovky stížností Francouzů kvůli reakci úřadů na první vlnu pandemie koronaviru, která zemi zasáhla na jaře. Vyšetřování se zaměří na to, zda veřejní činitelé mimo jiné neohrozili lidské životy, informovala dnes agentura Reuters. Vyšetřovatelé budou zkoumat dopad rozhodnutí úřadů na veřejnost, zdravotníky, zaměstnance veřejné správy a na ty, kteří se infikovali nebo zemřeli s nemocí covid-19.

    Reakci úřadů na pandemii zkoumají nyní ve Francii hned dvě vyšetřování. Jedno spadá pod pařížskou prokuraturu a druhé vede Republikový soudní dvůr (CJR). Státní zastupitelství nevyšetřuje žádnou konkrétní osobu, nýbrž zjišťuje, zda reakce úřadů mimo jiné nevedla k neúmyslnému zabití lidí, zranění či ohrožení lidských životů, píše Reuters s tím, že prokuratura zatím nezveřejnila žádné příklady.

  • V Itálii přibylo nejvíc mrtvých s covidem od 14. dubna

    V Itálii za poslední den zemřelo dalších 580 lidí s koronavirem, což je podle agentury Reuters nejvíce od 14. dubna, kdy se bilance zvýšila o 602 mrtvých. Počet nakažených za posledních 24 hodin vzrostl o 35 098, což oproti 25 271 případům ohlášeným v pondělí znamená strmý nárůst.

    Za poslední den ale zdravotníci oproti předchozím dvěma dnům provedli výrazně více testů. V Itálii, kde se první případ nákazy objevil v únoru, se doposud koronavirem nakazilo 995 463 lidí. Celkem 42 330 pacientů s covidem-19 zemřelo.

  • Kdy bude vakcína a kdo ji dostane? Pfizer počítá napřed spíš s USA

    Zveřejnění pozitivních výsledků velké klinické studie americké firmy Pfizer a německé BioNtech podílejících se na výrobě vakcíny proti koronaviru zažehlo naději, že návrat do normálního života se blíží. Ale jak pro koho.

  • Nizozemské úřady nařídily vybít kvůli ptačí chřipce 48 000 kuřat

    Nizozemské úřady dnes nařídily utratit kvůli dalšímu ohnisku ptačí chřipky na severu země 48 000 kuřat. Úřady na severu Německa dnes přikázaly držet veškerou drůbež v uzavřených prostorách poté, co se nemoc objevila na dvou farmách ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko.

    V Evropě bylo v posledních týdnech hlášeno několik ohnisek vysoce patogenního kmene ptačí chřipky H5N8. Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Podtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem ale neublíží.

  • Polská centrální banka zlepšila výhled celoročního vývoje HDP

    Polská centrální banka dnes zlepšila výhled vývoje polské ekonomiky pro celý letošní rok. Předpokládá nyní, že hrubý domácí produkt (HDP) se letos sníží pouze o 3,5 procenta, zatímco v červenci celoroční pokles odhadovala na 5,4 procenta. Varovala však, že čtvrté čtvrtletí bude obtížnější, než se předpokládalo. Informovala o tom agentura Reuters.

    Banka zlepšením celoroční prognózy reagovala na překvapivě příznivý hospodářský vývoj ve druhém čtvrtletí. „Dopad vládních protikrizových programů na podporu trhu práce a podniků byl silnější, než se v červencové prognóze předpokládalo,“ uvedla.

    Polská ekonomika po květnovém uvolnění restrikcí mířících proti šíření koronaviru silně oživila. Nynější vzestup počtu případů nákazy koronavirem však vede k obnovování omezujících opatření, což má opět negativní dopad na hospodářskou aktivitu.

  • Italským nemocnicím dochází místo, pacienti dostávají kyslík v autech

    Pacienti v nemocnici Cotugno v italské Neapoli dostávají kyslík během čekání v autě, v oblasti totiž docházejí volná lůžka pro pacienty nakažené covidem-19, uvádí NBC.

  • Španělsko poskytne vakcínu zdarma až deseti milionům občanů

    Některé rizikové skupiny obyvatelstva, jako například senioři, pak budou očkováni s předstihem. Informovala o tom ministryně pro rovné příležitosti Irene Monterová, uvádí deník El País.

  • Polské oslavy zítřejšího svátku nezávislosti

  • Moskva zpřísňuje opatření, ta budou platit minimálně do ledna

    Starosta Moskvy Sergej Sobjanin dnes oznámil, že restaurace, bary a noční kluby v metropoli budou muset mít zavřeno od jedenácté hodiny večerní do šesté hodiny ranní, uvedla agentura RIA Novosti. Restrikce začnou platit od pátku 13. listopadu a potrvají do 15. ledna. Přísnější omezení se budou týkat také škol, divadel a sportovních akcí.

    Nákaza se v Moskvě nevyhýbá ani politickému vedení země. Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin dnes oznámil, že se koronavirem nakazil dosud zhruba každý čtvrtý poslanec dolní komory ruského parlamentu. „Započítáme-li i ty, kteří jsou na nemocničním lůžku, tak je to 117 poslanců. Jsou v tom jak uzdravení, tak ti, co nyní stonají. Nemocných je 38 lidí,“ prohlásil Volodin podle agentury Interfax na plenárním zasedání.

Reklama

Hlavní zprávy