Hlavní obsah

Trump má v zásobě jen jedno schéma proslovů. I před dětmi mluví o politice

Trump promluvil před skauty, politice se nevyhnulVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump si zřejmě spletl skautské setkání s politickou kampaní. Rýpl si do Obamy i novinářů.

Článek

National Scout Jamboree je národní setkání skautů, které se většinou koná jednou za čtyři roky. Je zvykem, že se setkání účastní i úřadující prezident USA, ačkoliv to neplatí bezvýhradně. Tato tradice Trumpovi nahrála na jednu ze sarkastických poznámek, kterých před davem čítajícím několik desítek tisíc dětí pronesl požehnaně. Rýpl si do svého předchůdce Baracka Obamy, který se setkání skautů v roce 2013 nezúčastnil.

Trump zpočátku slíbil, že o politice mluvit nebude: „Dnes upozadíme všechny politické rozbroje ve Washingtonu, o kterých slýcháváte z různých fake news (falešných zpráv, pozn. red.). Kdo by sakra chtěl mluvit o politice před skauty?"

Znění Trumpova projevu na setkání skautů zveřejnil na twitteru novinář z televize NBC Bradd Jaffy.

Vzápětí si rýpl do novinářů: „Je tady opravdu hodně lidí. Tisk napíše, že tak dvě stě. Spíš to ale vypadá, že je vás tu 45 tisíc. Mimochodem, jaká si myslíte, že je šance, že se tato úžasná, obrovská masa lidí, rekordně velká, objeví večer v televizi? Jednoprocentní, nebo žádná? Fake media (falešná média, pozn. red.) řeknou: Prezident Trump dnes promluvil před malým houfem skautů. Ale tohle je pořádný dav. Fake media. Fake news. Díky."

Výroky tak připomněl křivdu, kterou cítí už od své inaugurace.

Před shromážděnými skauty mluvil i o tradicích či o dovednostech, které tato organizace děti učí. Nakonec se ale k politice, o níž původně mluvit nechtěl, dostal. „Víte, ve Washingtonu vidím všechny ty politiky a vidím akorát bažinu a to není zrovna dobré místo. Ve skutečnosti bych měl místo bažiny použít spíše žumpu nebo stoku. To prostě není dobře," uvedl v další části projevu. Jak jeho politické, tak nepolitické pasáže ale Trumpovo publikum většinou ocenilo potleskem a jásáním.

Kromě toho také s dětmi probral ekonomiku a prosperující trh, příští vánoční nákupy pod jeho vládou i Obamacare. Některá média to glosovala tím, že se mu to snad před davem dětí, které nemohou volit, vyplatilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované