Hlavní obsah

Trump pokořil rekord. Předběhl Obamu, Clintona i Bushe

Srovnání amerických prezidentů podle obliby.

 

Reklama

Jde o prvního prezidenta, který v lidech vzbudil vlnu odporu po osmi dnech ve funkci.

Článek

Donald Trump pokořil rekord v neoblíbenosti u amerických občanů. Obvykle šéfové Bílého domu potřebují několik stovek dní, než většina obyvatel USA prohlásí, že s politickými kroky hlavy státu nesouhlasí.

Trumpovi se ale podle průzkumu společnosti Gallup podařilo znelíbit se 51 procentům obyvatel během prvních osmi dnů ve funkci.

Posledních pět prezidentů na tom bylo o něco lépe - s Billem Clintonem například začala většina Američanů nesouhlasit po 573 dnech, s Barackem Obamou po 936 a s Georgem W. Bushem dokonce až po 1 205 dnech.

První týden prezidenta USA Donalda Trumpa.

První týden Donalda Trumpa ve funkci však rozčeřil vody a vyvolal velkou vlnu nevole - ať už jde o ukončení zdravotní reformy Obamacare, vystoupení z transpacifické dohody, nebo zastavení financování organizací, které podporují či vykonávají potraty.

Možným vysvětlením této ztráty oblíbenosti je i fakt, že ačkoli Trump v prezidentských volbách získal větší počet volitelů než Hillary Clintonová, nedosáhl na větší počet hlasů jako celku. Jeho protikandidátku volilo o 2,9 milionu více lidí.

Omezení imigrace Američané spíš schvalují

Naopak s Trumpovým kontroverzním výnosem, jenž dočasně zakazuje vstup do USA občanům sedmi převážně muslimských zemí Blízkého východu a severní Afriky, větší část Američanů souhlasí. Plyne to z internetového průzkumu Reuters a Ipsos.

Postoje pravice a levice k tomuto tématu jsou přitom diametrálně odlišné. „Silně” nebo „vcelku” s exekutivním příkazem souhlasí 49 procent lidí, 41 procent dotázaných nesouhlasí, 10 procent názor nemělo.

S výnosem „silně souhlasí" 51 procent republikánů. Naopak 53 procent demokratů s Trumpovým krokem „silně nesouhlasí". Lidí, kteří se označili za republikány, bylo ve vzorku 478, demokratů 453, zbytek tvořili nezávislí nebo nevyhranění.

Pětiletý kluk strávil na letišti v poutech čtyři hodiny, byl bezpečnostní hrozbou:

Průzkum Reuters-Ipsos ukázal, že díky zákazu vstupu se cítí „bezpečněji" 31 procent Američanů. Naopak „méně bezpečně" se po něm cítí 26 procent lidí.

Nařízení na 90 dní zamezilo vstup do USA obyvatelům Iráku, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu, do odvolání občanům Sýrie a na 120 dní přerušilo přijímání uprchlíků.

Trump, který podobný krok dlouhodobě sliboval ve své kampani, výnos označil za prostředek k ochraně země před terorismem a jako dočasné opatření do revize režimu přijímání lidí z těchto států.

Reklama

Související témata:

Doporučované