Hlavní obsah

Trump poprvé v Bílém domě, s Obamou mluvili hodinu a půl

 

Reklama

Dosluhující demokratický prezident Barack Obama i jeho republikánský nástupce Donald Trump se chválili před novináři.

Článek

Ve vypjaté předvolební kampani místy na adresu toho druhého používali nevybíravá slova. Ve čtvrtek, den po drtivé výhře ve volbách, se republikán Donald Trump vydal na návštěvu k demokratovi Baracku Obamovi.

Dosluhující prezident novinářům po jednání řekl: Pokud Trump jako hlava státu uspěje, bude to znamenat úspěch pro celou Ameriku. Trumpovi Obama přislíbil veškerou pomoc, aby mohl vedení země hladce převzít. Trumpa do Bílého domu doprovodila manželka Melania, která se soukromě sešla s Obamovou ženou Michelle.

Chválou na schůzku v Oválné pracovně, která je ikonickým srdcem Bílého domu i prezidentské moci, Trump nešetřil. Setkání označil za poctu a novinářům řekl, že původně jednání mělo být krátké, ale protáhlo se na asi 90 minut. „Je to velmi dobrý muž," řekl vítěz voleb na adresu demokratického prezidenta.

Během kampaně se přitom oba politici vzájemně ostře kritizovali. Trump Obamu označil za nejhoršího prezidenta, Obama Trumpa zase považoval za nekvalifikovaného pro nejvyšší úřad v zemi.

Ve čtvrtek naopak Trump řekl, že se těší na mnohé další budoucí schůzky s Obamou. Dokonce naznačil, že se na prezidenta obrátí i s žádostmi o radu, jak vládnout.

Zatímco Obama popsal, že s Trumpem jednali o zahraničních i domácích tématech, podle miliardáře mu Obama „vysvětlil některá úskalí" a hovořil „o opravdu skvělých věcech, kterých se podařilo dosáhnout".

Obama ještě před společným setkáním s Trumpem řekl, že nebude snadné. Ale že ke svému nástupci bude stejně profesionálně a vysoce zdvořilý, jako byl k němu republikán George Bush mladší před osmi lety, když mu předával moc.

Z Bílého domu Trump zamířil na Kapitol k separátním jednáním s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem a šéfem republikánské většiny v Senátu Mitchem McConnellem.

Reklama

Doporučované