Hlavní obsah

Trump prohlásil, že stáhne podpis Spojených států ze smlouvy o obchodu se zbraněmi

Foto: Wikimedia Commons

Trump pohrozil, že stáhne podpis ze smlouvy o zbraních.

Reklama

Smlouva reguluje mezinárodní obchod se zbraněmi a snaží se zabránit držení zbraní těm, kteří jich zneužívají a porušují lidská práva. Trumpův krok už kritizuje Amnesty International.

Článek

„Stáhneme náš podpis,” řekl Trump na setkání Národní asociace držitelů zbraní, vlivné americké společnosti, která ujednání kritizovala.

Smlouvu Spojené státy americké podepsaly během vlády demokratického prezidenta Baracka Obamy v roce 2013. Kongres ale dokument neratifikoval. Trump ve svém projevu dodal, že jej vyzve, aby v rafitikačním procesu ani nepokračoval.

Smlouvu o obchodu se zbraněmi odhlasovalo Valné shromáždění OSN v dubnu 2013, ale v platnost dokument vstoupil v prosinci 2014. Doposud smlouvu ratifikovalo přes sto zemí, dalších více než 30 ji podepsalo, ale ještě neratifikovalo. Česká republika ratifikační proces dokončila v září 2014.

„OSN brzo obdrží oficiální oznámení,” řekl Trump a podepsal příslušný dokument přímo na řečnickém pultu, pero pak hodil do publika jako suvenýr.

Na Trumpův projev reagoval i člen Amnesty International Adotei Akwei. „Po tomto oznámení se znovu otevřou brány obchodování s levnými zbraněmi,” řekl Akwei. Prezident společnosti Oxfam Abby Maxman dodal, že Spojené státy nyní spojí své zbraně s Íránem, Severní Koreou a Sýrií jakožto nesignatáři smlouvy, která má ochránit nevinné lidi od smrtonosných zbraní.

Státy, které dohodu schválily, jsou na jejím základě povinny kontrolovat transakce zahrnující osm kategorií konvenčních zbraní včetně ručních a lehkých. Kontrola se týká rovněž munice a zbraňových součástí. Mezi hlediska, která musí státy zvažovat při schvalování exportu zbraní, patří podle dohody zachování míru a bezpečnosti, závažné porušování lidských práv či organizovaný zločin.

Reklama

Doporučované