Hlavní obsah

Trump se Kavanaughovi omluvil a opřel se do demokratů

Americký prezident Donald Trump se omluvil nově jmenovanému soudci Nejvyššího soudu Brettovi Kavanaughovi.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Prezident Donald Trump se při ceremonii omluvil soudci Kavanaughovi jménem celého národa. Nařčení ze sexuálního násilí označil za hoax. Demokraté se ale bouří. „V reakci na doktorku Fordovou ukázal, že nemá povahu soudce a není nestranný,” uvedl na adresu Kavanaugha jeden z demokratických senátorů za stát Maryland.

Článek

Americký prezident Donald Trump se omluvil nově jmenovanému soudci Nejvyššího soudu Brettovi Kavanaughovi za bolest a utrpení, kterou jeho rodina a on museli v posledních týdnech vydržet. Napsal o tom americký server CNN. Prezident narážel na nařčení ze sexuálního násilí doktorkou Christine Blaseyovou Fordovou a jeho následné vyšetřování.

„Ti, kteří udělají krok vpřed, aby sloužili naší zemi, si zaslouží spravedlivé a důstojné hodnocení. Ne kampaň založenou na lži a podvodu, která je má zničit na politické i osobní úrovni,” řekl Trump na slavnostní ceremonii v Bílém domě, kde Kavanaugh složil – v pořadí již druhou – přísahu. Poprvé přísahal na samotné půdě Nejvyššího soudu před několika dny.

Demokraté se proti zvolení Kavanaugha soudcem Nejvyššího soudu i nadále bouří. „V reakci na doktorku Fordovou ukázal, že nemá povahu soudce a není nestranný,” uvedl demokrat Ben Cardin, senátor za stát Maryland.

Jak Kavanaughův úspěch ovlivní nadcházející kongresové volby se ukáže až v listopadu. Demokraté by mohli vytěžit hlasy žen, které se postavily za Fordovou. Straničtí experti podle agentury AP poukazují na množství žen, které proti soudci veřejně protestovaly či se pod dojmem svědectví jeho údajných obětí svěřily s vlastními neblahými zkušenostmi.

Republikáni věří v opak. Doufají, že dosazení konzervativního soudce a jeho obvinění, které se podle nich nezakládalo na žádných přesvědčivých důkazech, povzbudí jejich voličskou základnu.

Trump obvinění označil za hoax, naopak Fordovou nařkl, že si jej vymyslela. Demokraté pak podle Trumpa případ vykonstruovali a pokusili se situaci obrátit ve svůj prospěch.

Případem údajného sexuálního násilí, k němuž podle Fordové mělo dojít před více než třiceti lety, se zabývala i FBI, podle demokratů ne dostatečně důkladně. Vinu Kavanaughovi ale nikdo neprokázal. Historicky nejnižší většina pak soudce do funkce zvolila v poměru hlasů 50 : 48.

Reklama

Doporučované