Hlavní obsah

Trump v poselství o stavu unie oznámil datum summitu s Kimem a urgoval stavbu zdi

Rozhovor s Petrem Kolářem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident Donald Trump dnes v poselství o stavu unie vyzval rozdělený národ k jednotě a podle očekávání také ke stavbě zdi na hranicích s Mexikem, poukázal na silnou ekonomiku a vyšetřování ruského vlivu označil za hon na čarodějnice. Apeloval také na zákonodárce, že by měli schválit zákon zakazující potraty v pozdějším stadiu těhotenství. Očekávaný druhý summit s Kim Čong-unem se podle Trumpa uskuteční ve Vietnamu 27. a 28. února.

Článek

Americký prezident Donald Trump v poselství o stavu unie vyzval k jednotě hluboce rozdělený americký národ, který podle kritiků polarizoval sám svou agresivní politikou. V téměř půldruhahodinovém projevu předneseném v Kongresu podle očekávání vyzval ke stavbě zdi na hranicích s Mexikem, která má podle něj zemi ochránit před zločinci a drogovou epidemií. Zatímco republikánští členové Kongresu jeho projev vítali opakovanými ovacemi, na straně demokratů často panovalo hrobové ticho.

To, že Trump navzdory svým výrokům o sjednocení Spojené státy spíše rozděluje, si myslí i bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář. Je podle něj zajímavé, že člověk, „který rozděluje a polarizuje společnost a má na tom postavenou svoji image a svůj politický úspěch“, vyzývá k jednotě. Donald Trump podle něj „žije z toho, že atakuje a potom pracuje s podrážděnou reakcí opozice“.

Trump poukázal také na úspěchy americké ekonomiky a poznamenal, že „jsme teprve začali“. Rychlost ekonomického růstu USA je podle něj dvojnásobná ve srovnání s dobou jeho příchodu do Bílého domu. Zdůraznil zejména význam nedávné daňové reformy, výrazné omezení státní regulace a nárůst pracovních příležitostí.

Americká ekonomika v lednu podle nedávno zveřejněné statistiky nabídla přes 300 tisíc nových pracovních míst a růst pracovních příležitostí zaznamenává už stý měsíc po sobě, což je nejdéle v celé historii USA.

Trump vystoupil před zákonodárci.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

„Stav naší unie je silný,“ shrnul šéf Bílého domu hospodářskou situaci v zemi za mohutného skandování „USA! USA!“ Sílu americké ekonomiky mohou ohrozit jen „hloupé války, politikaření a směšné tendenční vyšetřování“, konstatoval Trump v narážce na pátrání po ruském vlivu na americké prezidentské volby, které označuje za hon na čarodějnice. „Má-li vládnout smír a právo, nemůže převážit válka a vyšetřování,“ řekl Trump.

Podle očekávání se mluvilo o hranici

Obsáhle se prezident podle očekávání věnoval situaci na jižních hranicích, kde podle něj hrozí „obrovský nápor“ ilegálních migrantů. Oznámil, že do hraničních oblastí posílá dalších 3 750 vojáků, aby hranici ochránil. „Americká dělnická třída doplácí na masovou nezákonnou migraci,“ řekl Trump a připomněl členům Kongresu statistiky zločinnosti a drogové závislosti, kterou Bílý dům přičítá nedostatečné ochraně hranic.

Hranice by měla chránit „fyzická bariéra nebo zeď“, řekl prezident. „Já ji postavím, zeď funguje a zachraňuje životy,“ zdůraznil. Nepůjde prý o „jednoduchou betonovou zeď“, ale o průhlednou ocelovou bariéru.

Americký prezident ohlásil záměr zastavit drogovou epidemii v USA během příštích deseti let a vyslovil se pro nižší a spravedlivější ceny léků na předpis. Vláda bude žádat Kongres o zvýšení výdajů na boj s rakovinou, zejména se zhoubným onemocněním dětí. Poslanci by podle něj měli schválit i zákon zakazující potraty v pozdějších stadiích těhotenství.

Zazněl termín setkání s Kimem

Prezident ocenil stav vztahů s KLDR a oznámil datum příštího setkání s Kim Čong-unem. „Kdybych nebyl zvolen prezidentem USA, byli bychom nyní ve velké válce se Severní Koreou... Můj vztah s Kim Čong-unem je dobrý, sejdeme se 27. a 28. února ve Vietnamu,“ konstatoval Trump.

Prezident obhajoval své rozhodnutí odvolat americké vojáky z Afghánistánu a Sýrie. „Velké národy nevedou nekonečné války,“ zdůraznil. Vláda se pustila do konstruktivních jednání s řadou afghánských skupin včetně Tálibánu, potvrdil šéf Bílého domu. „Nevíme, zda se dohodneme, ale víme, že po dvou desetiletích je načase se o mír aspoň pokusit,“ řekl.

Trump obvinil Čínu, že léta útočí proti americkému průmyslu a krade intelektuální vlastnictví. Nová obchodní smlouva, kterou chce s Pekingem uzavřít, má ochránit americká pracovní místa, omezit „chronický deficit“ ve vzájemném obchodu a zamezit podvodným obchodním praktikám. Podle Petra Koláře byla zmínka o Číně zajímavým momentem projevu, neboť Trump řekl, že Čínu „neviní, že využívala výhod, které jí předchozí američtí prezidenti dávali k dispozici“. Ekonomickou nerovnost tak podle něj nezpůsobila Čína, ale jeho předchůdci.

Prezident kritizoval Rusko za opakované porušování smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu, kterou se Bílý dům rozhodl vypovědět. „Neměli jsme jinou možnost, možná dojednáme jinou dohodu, vztahující se i na Čínu a ostatní,“ řekl Trump. Pokud se to nepovede, pak prý Američané ve vývoji zbraní ve jménu ochrany své země překonají všechny národy světa.

Podle Koláře nemusí být Trump nakonec „úplně neúspěšný prezident“. Nový styl, který vnesl do mezinárodní politiky má podle něj „v určitém ohledu ozdravný efekt“. „Přece jen nás trochu nutí se probrat z letargie a z určitých zažitých stereotypů, klišé a šablon a přistupovat trochu kreativněji k některým otázkám,“ řekl v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Odpor představovaly ženy v bílém, potratový lobbista i transgender voják

V předních lavicích sněmovny naslouchaly prezidentovi demokratické poslankyně a senátorky, z nichž mnohé se dostavily v bílém. Barva amerických sufražetek, radikálních feministek z počátku minulého století, měla prezidentovi připomenout jeho údajný sexismus a povýšený vztah k ženám.

V bílém do sněmovny přišla i předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová. Z titulu své funkce usedla kalifornská poslankyně za předsednický pult hned za prezidentem, kterého měla prakticky na dosah ruky. Při poselství ale zachovala státnické dekorum, některým pasážím prezidentova projevu i zatleskala.

Pelosiová využila práva pozvat na slavnostní kongresovou schůzi své hosty, kteří měli symbolizovat odpor proti Trumpově politice. Byl mezi nimi například šéf kampaně za plánované rodičovství, transgenderová osoba sloužící v armádě, několik odborářských vůdců a otec zabitého studenta z floridského Parklandu, kde loni v únoru mladý střelec povraždil 17 lidí. Hosté prezidenta, mezi nimiž byli příbuzní obětí ilegálních migrantů, seděli na balkoně sněmovny v lóži první dámy. Patřil k nim jistý hoch ze státu Delaware, který se prý stal obětí ústrků kvůli svému příjmení Trump.

Projev přišel později kvůli sporu o finance

Trumpovo poselství rámuje spor s demokratickými poslanci o stavbě zdi na hranici s Mexikem, který před dnešním projevem na víc než měsíc zablokoval financování vládních úřadů a další rozpočtovou krizí hrozí za deset dní. Šéfka sněmovny Pelosiová kvůli sporu s prezidentem odložila jeho tradiční projev z původního lednového termínu o týden. Zatímco republikánští poslanci a senátoři odměňovali téměř každou prezidentovu větu potleskem vestoje, demokraté byli zdrženliví a tleskali sporadicky.

Ostré útoky na politiku prezidenta zazněly v Kongresu už dlouho před Trumpovým projevem. Šéf poslaneckého klubu demokratů v Senátu Chuck Schumer prohlásil, že prezident sice hodlá z kongresové tribuny hovořit o jednotě, ale „zbylých 364 dní v roce nás rozděluje“, což je podle senátora „křiklavé pokrytectví“. Trump na Twitteru okamžitě reagoval prohlášením, že Schumer jeho projev ještě ani nevyslechl a „nadává jen proto, že demokraté (v loňských volbách) neovládli Senát, i když (do kampaně) investovali jmění“.

Republikáni se nezajímají o střední střídu, odpověděli demokraté

K přednesení oficiální odpovědi na prezidentovo poselství, které je výsadou americké vládní opozice, si demokraté vybrali Afroameričanku Stacey Abramsovou, která je označována za vycházející hvězdu demokratů.

Abramsová prohlásila, že nejen v její domovské Georgii, ale po celých Spojených státech lidé usilují o to, aby se zařadili do střední třídy, která je zárukou ekonomické stability. „Místo toho jsou ale naděje rodin drceny vedením republikánů, které ignoruje skutečný život, nebo mu prostě nerozumí,“ řekla.

Reklama

Doporučované