Hlavní obsah

Trump vybral pro nejvyšší soud extrémního konzervativce. Právníka, který odmítá interrupce i eutanázii

Trump nominoval nového člena nejvyššího soudu, právníka Neila Gorsucha.

 

Reklama

Demokraté hledají způsob, jak zabránit volbě Neila Gorsucha za člena nejvyššího soudu.

Článek

Neil Gorsuch je známý svými velmi konzervativními názory. Staví se proti potratům, eutanázii i náboženské rovnosti. Gorsuchovi je pouhých 49 let, je tak nejmladším nominovaným na soudce amerického nejvyššího soudu od roku 1991, kdy byl do stejné role nominován tehdy 43letý Clarence Thomas.

Gorsuch bude v případě zvolení Senátem náhradou za loni zesnulého konzervativního soudce Antonina Scaliu. Po téměř roce by tak měl soudcovský sbor plný počet devíti členů.

Je pravděpodobné, že od demokratů Gorsuch moc hlasů nezíská. Ti jsou připraveni ho tvrdě prověřit a zvažují i takzvaný filibuster. Tedy dlouhou řeč, kterou by donutili Senát k opakovanému jednání o navrženém kandidátovi a případně navržení jiného. Šéf demokratů Chuck Schumer dal nedávno najevo, že hodlá zablokovat kohokoli, koho Trump nominuje.

„Je to ukradené křeslo, které má zaplnit nevhodný a extrémní kandidát. Já udělám vše, co bude v mých silách, abych se postavil proti tomuto útoku na soud," řekl senátor Jeff Merkley, demokrat z Oregonu, pro deník The Guardian.

Naopak chválou na Gorsucha nešetří republikáni. „Je vysoce kvalifikovaný, respektovaný a především soudcem pro lidi," uvedl Jeff Flake, senátor z Arizony.

Lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell označil Trumpovu volbu za vynikající:

Pro Trumpa je Gorsuchova nominace do doživotní funkce jedním z nejviditelnějších kroků v prezidentském úřadu. „Soudce Gorsuch je vynikající právník, má brilantního ducha a ohromnou disciplínu," prohlásil americký prezident při představování kandidáta.

Gorsuch dal při proslovu v Bílém domě najevo, že hodlá dodržovat konzervativní princip soudcovské zdrženlivosti a vyhýbat se aktivismu čili snaze o „tvůrčí výklad" ústavy a zákonů podle vlastních preferencí nebo „potřeb doby".

Reklama

Doporučované