Hlavní obsah

Trumpa zajímá víc Biden než Ukrajina, zaznělo před výborem. Máte to ze třetí ruky, oponují republikáni

Foto: ČTK

George Kent a William Taylor na slyšení před sněmovním výborem.

Reklama

Veřejná část vyšetřování Ukraine-gate nabyla prvních obrysů. Ve středu před sněmovním výborem stanuli dva přední američtí diplomaté a vypovídali v rámci prvního ze série slyšení o možném tlaku šéfa Bílého domu Donalda Trumpa na Ukrajinu ohledně vyšetřování Joea Bidena a jeho syna.

Článek

Podle zářijové stížnosti whistle-blowera i dalších svědků vyzýval americký prezident svého ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského, aby vyšetřoval Trumpova politického rivala Joea Bidena a jeho syna. Podle demokratů se tak snažil najít kompromitující materiál na svého potenciálního soupeře v příštích prezidentských volbách.

Před výborem pro kontrolu zpravodajských služeb vypovídali americký charge d’affaires v Kyjevě William Taylor a náměstek ministra zahraničí George Kent. Slyšení přenášely americké celostátní televize a bylo možné ho sledovat i na sociálních sítích.

Paralelní politika vůči Ukrajině ve stylu Giulianiho

Oba úředníky kongresmani zpovídali už dříve za zavřenými dveřmi a podle zpráv, které tehdy unikly do médií, ve středu víceméně zopakovali svou původní výpověď. Demokratům, kteří doufají v Trumpovo odvolání, jde teď o veřejné mínění – republikánský šéf Bílého domu v posledních předvolebních průzkumech (třeba v tom na serveru Politico) s přehledem vede.

„Dozvěděl jsem se o matoucím a nezvyklém opatření pro vytváření americké politiky vůči Ukrajině. Zdá se, že pro její tvorbu a implementaci existovaly dva způsoby – jeden řádný a druhý vysoce nezákonný,” uvedl před výborem na veřejném slyšení Taylor.

O dvojím přístupu mluvil i náměstek Kent, který se opřel do Trumpova osobního právníka Rudyho Giulianiho. Advokátovy praktiky podle něj prosazovaly paralelní politiku vůči Ukrajině – ta ale nekoresponduje s oficiálními stanovisky ministerstva zahraničí. Giulianova snaha o zahájení vyšetřování Bidena podle Kenta navíc „infikovala americko-ukrajinské vztahy a využila touhy Zelenského po pozvání do Bílého domu”.

Kent také popsal kampaň „plnou lží”, kterou měl vést Giuliani a jeho společníci proti Marii Yovanovitchové, bývalé americké velvyslankyni v Kyjevě. Ta měla postup Trumpova právníka odmítat.

Zájem o Bidena, ne o Ukrajinu

Vysoce postavený diplomat Taylor před výborem vypustil i novou informaci – od svého podřízeného se teprve nedávno doslechl o telefonátu Trumpa se stálým zástupcem Spojených států v Evropské unii Gordonem Sondlandem. Prezident měl na Sondlanda tlačit kvůli vyšetřování svého demokratického rivala na Ukrajině, napsal server The New York Times. Taylorův podřízený se poté Sondlanda zeptal na prezidentův názor na tuto východoevropskou zemi. Stálý zástupce odpověděl jasně: Trump se stará víc o vyšetřování Bidena než o samotnou Ukrajinu. „Co víc si zasluhuje impeachment než toto?,” reagoval na to předseda výboru Adam Schiff.

Americký prezident Donald Trump.

Právě tento detail oživil argumenty demokratů pro vyšetřování Trumpa, píše The New York Times. Svědčí o tom, jak posedlost snahou zdiskreditovat své politické protivníky Trumpa dohnala k tomu, že před národní zájmy postavil své vlastní.

Stejně jako při neveřejných slyšeních diplomat zopakoval, že ho Trumpovo jednání znepokojilo. Potvrdil také domněnku, že Trump pozdržel vojenskou pomoc pro Ukrajinu jako nástroj k vyjednávání o vyšetřování Bidena. Jednalo se o pomoc v hodnotě necelých 400 milionů dolarů.

Stálý zástupce Sondland v jednom telefonátu Taylorovi řekl, že na Zelenském a tom, jestli veřejně zahájí vyšetřování Joea Bidena a jeho syna, závisí „vše”. Tedy právě uvolnění pozdržené pomoci, jak diplomat uvedl už při předchozím neveřejném slyšení.

„Politický obušek”

Republikáni slyšení už dopředu shodili. „Dnes budeme svědky televizního představení demokratů,” řekl před jeho začátkem vysoce postavený republikán a člen sněmovního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Devin Nunes.

Snažili se také přimět předvolané svědky k tomu, aby hodnotili samotné vyšetřování – tedy to, co je na Trumpově telefonátu hodné impeachmentu. To ale Taylor i Kent odmítli. „Nejsem tu proto, abych o impeachmentu rozhodoval. Ani jeden z nás tu kvůli tomu není. To je vaše práce,” řekl Taylor republikánu Johnu Ratcliffeovi.

Demokraté to ale budou mít s výběrem svědků těžké. Bílý dům některým konkrétním úředníkům zakázal před výbor předstoupit – mimo jiné bývalému bezpečnostnímu poradci prezidenta Johnu Boltonovi nebo Micku Mulvaneymu, úřadujícímu kancléři Bílého domu. Demokraté uvedli, že nechtějí podstoupit zdlouhavý právní boj, kterým by je mohli předvolat na slyšení. Staví je to nicméně do složité situace. Republikáni budou mít na svědky, kteří skutečně dorazí, páku – jejich výpovědi budou z druhé, možná i třetí ruky.

Republikán Doug Collins si z tohoto faktu ve středu utahoval na Twitteru.

Co se týče konečného výsledku procesu impeachmentu, Donald Trump může zůstat relativně klidný. Finální rozhodnutí je na americkém Senátu, kterému velí republikáni. Pro by musely být dvě třetiny horní komory amerického Kongresu, což je za současného stavu nepravděpodobné.

Sám prezident se o vyšetřování rád vyjadřuje třeba na Twitteru, kde je mimořádně aktivní. Impeachment označil jako „politický obušek” a ve čtvrtek po prvním zahajovacím slyšení zpochybňoval i oba vypovídající diplomaty.

Reklama

Doporučované