Hlavní obsah

Trump představil svůj mírový plán, Palestinci mají mít vlastní stát

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americký prezident Donald Trump ve svém mírovém plánu pro Blízký východ podle nejmenovaných amerických činitelů navrhuje dvoustátní řešení, tedy vytvoření nezávislé Palestiny po boku Izraele.

Článek

Šéf Bílého domu ale zároveň řekl, že Jeruzalém zůstane nedělitelným hlavním městem Izraele, což odporuje palestinským představám. Posléze ovšem doplnil, že hlavní město palestinského státu má být ve východním Jeruzalému, a dodal, že tam USA otevřou velvyslanectví.

Zároveň je to podle něj poprvé, co Izrael souhlasil se zveřejněním návrhu a mapy pro izraelsko-palestinský mírový plán. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu plán uvítal, předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se naopak nechal slyšet, že práva Palestinců nejsou na prodej.

Agentura AP zároveň s odvoláním na činitele uvedla, že velké židovské osady na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu by podle plánu měly zůstat pod kontrolou Izraele. Vytvoření nezávislé Palestiny by zároveň mělo být podmíněno bezpečnostními opatřeními, jejichž cílem by bylo chránit Izraelce.

Trump také řekl, že mu izraelský premiér Benjamin Netanjahu sdělil, že plán musí být výsledkem přímých rozhovorů. Plán čítající 80 stran Trump označil za dosud „nejpodrobnější“.

Trump uvedl, že plán „více než zdvojnásobí palestinské území a poskytne Palestině hlavní město ve východním Jeruzalémě, kde Amerika hrdě otevře ambasádu“.

„Dnešní dohoda je historickou šancí pro Palestince, aby konečně získali nezávislý stát. Po 70 letech, kdy byl zaznamenán jen malý pokrok, by to mohla být poslední šance, jakou kdy budou mít,“ dodal.

„Myslím, že jste na ní odvedl dobrou práci,“ řekl Trump ministrovi zahraničí Mikeu Pompeovi. Ten tento týden vyřadil ze seznamu novinářů, kteří s ním měli jet na zahraniční cestu, reportérku rozhlasové stanice NPR Michele Kelemenovou.

„Dnes Izrael udělal velký krok směrem k míru. Mladí lidé na Středním východě jsou připraveni na nadějnou budoucnost. Vlády v celém regionu si uvědomují, že terorismus a islámský extremismus jsou společným nepřítelem všech,“ uvedl Trump na společné tiskové konferenci s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a vůdcem izraelské opozice Bennym Gancem.

Netanjahu Trumpa označil za „největšího přítele, jakého kdy Izrael v Bílém domě měl“. Na jednání s Palestinci přistoupil, jelikož Trumpův plán považuje za férový. Podle izraelského předsedy vlády plán představuje realistickou cestu k trvalému izraelsko-palestinskému míru.

Premiér zároveň poznamenal, že USA souhlasí s tím, že Izrael musí mít plnou kontrolu nad údolím řeky Jordán a dalšími místy a bude se tam moci sám bránit. Později řekl, že chce požádat izraelský kabinet, aby schválil anexi částí Západního břehu Jordánu.

Palestinští představitelé se akce v Bílém domě nezúčastnili.

Trump vzkázal předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi, že Spojené státy a další země budou pomáhat na každém kroku, pokud Abbás zvolí cestu míru. Prezident rovněž poděkoval za podporu v otázce mírového plánu Ománu, Bahrajnu a Spojeným arabským emirátům, které dnes v Bílém domě zastupovali jejich velvyslanci.

Izrael by naopak měl podle plánu na čtyři roky zmrazit budování osad. Vzniknout by také mělo spojení mezi Západním břehem Jordánu a Pásmem Gazy, a to prostřednictvím silnic, mostů a tunelů, uvedl podle Reuters vysoce postavený představitel americké vlády.

Abbás představený plán označil za konspiraci s tím, že práva Palestinců ani Jeruzalém nejsou na prodej. Sámí abú Zuhrí z islamistického hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy mezitím řekl, že považuje Trumpovo oznámení za agresivní a řešení otázky Jeruzaléma za nesmyslné.

Rusko vyzvalo Palestince a Izraelce ke společným jednáním. Írán, stejně tak jako libanonské šíitské hnutí Hizballáh či jemenští šíitští povstalci, Trumpův návrh odsoudil. Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí, řekl, že „Jordánsko podporuje jakoukoli upřímnou snahu“ o mír, ale varoval Izrael před anexí palestinského území.

Reklama

Doporučované