Hlavní obsah

Trumpův projev, protesty a rýpavá Greta. Co nového se odehrálo v USA?

Podívejte se, jak vypadaly poslední hodiny ve Spojených státech.Video: AP

 

Reklama

Američané s celým světem za zády napjatě očekávají výsledek prezidentských voleb v zemi. Kam se kromě mapy s červenou a modrou upírala pozornost veřejnosti?

Článek

Televize přerušily Trumpův monolog

Po půlnoci našeho času vystoupil stávající prezident Spojených států na tiskové konferenci v Bílém domě. Donald Trump během vystoupení opět tvrdil, že volby vyhrál, a nařkl demokraty z pokusů o „ukradení“ voleb. Kromě jiného pak sdělil, že do voleb „bohužel zasáhly peníze, některé firmy a média“, což vedlo k „potlačení jeho hlasů“.

„Už jsem o tom mluvil dřív, tyto hlasy poštou zničily náš systém, ten systém je zkorumpovaný,“ řekl Trump novinářům. „Když přijdou na to, kolik hlasů jim chybí, jako zázrakem je hned najdou,“ popsal současný prezident dění posledního dne, kdy se sčítají korespondenční hlasy.

Trump pro svá obvinění nepředložil žádné důkazy a po svém prohlášení novináře opustil, aniž by jim umožnil položit mu otázky. Některé televize, které projev vysílaly, ho dokonce v průběhu přerušily. Patří k nim CNBC nebo MSNBC. Noviny USA Today nejenže stream zastavily, ale následně ho smazaly ze všech svých platforem.

Greta vrací úder

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová na Twitteru v napjatých dnech po dosud nerozhodnutých amerických volbách vyzvala prezidenta Trumpa ke klidu a doporučila mu, aby si zašel do kina.

Obrátila tím proti němu jeho dřívější výpad z konce loňského roku, kdy šéf Bílého domu totéž radil právě nezletilé Švédce krátce poté, co ji časopis Time vyhlásil osobností roku.

Někteří už vyšli do ulic

Ve Spojených státech ve čtvrtek večer dál demonstrovali příznivci Donalda Trumpa i jejich odpůrci, kteří požadují řádné sečtení všech hlasů odevzdaných v prezidentských volbách. Podle agentury AP mají na mnoha místech volební komisaři strach, a to nejen kvůli rozzuřeným demonstrantům, ale i kvůli výhrůžkám, které dostávají.

Protesty se soustřeďují do klíčových států, které rozhodnou o budoucím prezidentovi USA. Výsledek hlasování zatím není znám v Pensylvánii, Georgii, Severní Karolíně, Nevadě, Arizoně a na Aljašce.

Došlo k pokusu o útok na místo sčítání hlasů?

Filadelfská policie v pátek uvedla, že vyšetřuje údajné spiknutí s cílem zaútočit na městské kongresové centrum v Pensylvánii, kde se sčítají hlasy prezidentských voleb. Tamní policie měla dostat tip na vozidlo s ozbrojenými pasažéry, kteří jeli z Virginie s plány zaútočit na dané místo, informoval policejní zástupce. Nejméně jeden muž je nyní ve vazbě, další podrobnosti však dosud nebyly zveřejněny, píše agentura Reuters.

Bidenovi posílí ochranku

Tajná služba Spojených států se rozhodla posílit ochranu Joea Bidena. S odvoláním na své zdroje o tom v pátek informoval list The Washington Post. Podle něj služba, která má na starost ochranu prezidentů a dalších vládních činitelů, počítá s tím, že by se demokratický politik mohl brzy prohlásit za vítěze voleb.

Demokratický kandidát se na krátkém mítinku nechal slyšet, že nepochybuje o společném vítězství se senátorkou Kamalou Harrisovou. Zároveň však vyzval Američany, aby byli klidní a trpěliví.

V příspěvku na sociální síti Twitter také zdůraznil, že nikdo nemůže lidem vzít jejich demokracii. „Amerika došla příliš daleko, vybojovala příliš mnoho bitev a vydržela moc na to, aby se stalo tohle.“

Reklama

Doporučované