Hlavní obsah

Tip na výlet: Pískovcová galerie a langoš z koupáku

Foto: Profimedia.cz

Sochy Václava Levého.

Reklama

Nevšední pískovcové sochy ukryté v lesích na Mělnicku. Letní tip Barbory Tőgelové, grafičky Seznam Zpráv.

Článek

Zhruba 35 minut autem od Prahy, směrem na Mělník, v obci Želízy, se nachází Čertovy hlavy. Sochy kuchaře z liběchovického zámku Václava Levého vytesané do pískovcových skal ze 40. let 19. století. Hlavy jsou už pár let viditelné přímo z hlavní silnice, a tak se z nich stala poměrně dobře známá turistická atrakce.

Doporučuji dojet až do další vesnice Tupadly, kde se po mírném stoupání po modré značce dostaneme na lesní stezku, na které můžeme narazit na další pískovcové sochy a reliéfy Václava Levého, jako jsou například: Had, Kleopatra, kaplička sv. Magdaleny, Sedm chlebů nebo umělá jeskyně Mordloch a Harfenice.

Tupadly

Obec Tupadly se nachází v okrese Mělník, v kraji Středočeském. Ve vzdálenosti 7 km západně leží Štětí, 10 km jižně Mělník, 16 km západně Roudnice nad Labem a 21 km jižně Neratovice. Severně od obce leží kopec Slavín, na kterém se nachází stejnojmenný zámek s rozhlednou. Žije zde 138 obyvatel.

Nejbližší parkoviště: v obci

Nejbližší vlak: Liběchov

Restaurace: Restaurace Tupadly

Jak už je z názvu patrné, pískovcové reliéfy a sochy jsou z velké části z písku. Proto bych ráda vyzvala všechny, aby po sochách nelezli, zvlášť Had už dnes přestává být hadem. Tak at’ ho stihnete, než se rozpadne.

Procházkou se lze vrátit po cyklotrase 0057 zpět do Želíz a navštívit malé lokální koupaliště a doplnit síly čímkoliv z nabídky top fritovaných jídel místního kiosku. Smažákem ovšem disponují všechny lokální restaurace.

Reklama

Související témata:

Doporučované