Hlavní obsah

Turecká policie našla stopy kyseliny na konzulátu, kde byl zavražděn Chášákdží

Smrt novináře Džamála Chášákdžího. Jeho vražda byla zprvu popírána, nakonec Saúdská Arábie přiznala, že byl zabit.Video: Reuters

 

Reklama

Na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu našli stopy po kyselině a dalších chemických látkách. Oznámila tak dnes katarská televize Al-Džazíra. Zpravodaj katarské televize se domnívá, že v nich bylo rozpuštěno tělo zavražděného novináře Chášákdžího.

Článek

Turecká policie našla v rezidenci saúdskoarabského konzula v Istanbulu stopy po kyselině fluorovodíkové a dalších chemických látkách. S odvoláním na nejmenované zdroje z turecké prokuratury to dnes oznámila katarská televize Al-Džazíra. Podle jejího istanbulského zpravodaje mohlo být v těchto látkách rozpuštěno tělo saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího.

Podle Al-Džazíry turečtí vyšetřovatelé konzulovu rezidenci prohlédli čtrnáct dní po vraždě. „Podle mého zdroje mohla být kyselina použita ke zničení rozčtvrceného Chášakdžího těla,“ sdělil zpravodaj katarské televize. Chemikálie se údajně našly ve studni.

Chášakdží, který patřil ke kritikům vlády v Rijádu, na konzulát přišel, aby si vyřídil potvrzení o rozvodu, aby se mohl oženit s tureckou snoubenkou. Z budovy už nevyšel. Turecko od počátku hovořilo o vraždě, Saúdská Arábie to nejprve popřela a až s velkým zpožděním přiznala, že muž byl uškrcen po příchodu na úřad. Komando, které bylo v budově v té době také, odjelo do Saúdské Arábie.

Podle saúdskoarabských úřadů bylo v souvislosti s vraždou zatčeno v království 18 lidí. Rijád odmítl žádost Turecka o jejich vydání k soudu do Turecka a neodpověděl ani na otázku, kde je tělo.

Reklama

Související témata:

Doporučované