Hlavní obsah

Turecko chtělo vyměnit pastorovu svobodu za odpuštění sankcí, Bílý dům to odmítl

Spojené státy nehodlají vyhovět požadavkům Turecka na propuštění vězněného pastora Andrewa Brunsona.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Bílý dům odmítl turecké podmínky na propuštění zadržovaného pastora Andrewa Brunsona. Turecko po Spojených státech výměnou za pastorovu svobodu požadovalo odpuštění sankcí stanovených turecké bance v hodnotě několika miliard dolarů. Informaci přinesl list The Wall Street Journal.

Článek

Spojené státy nehodlají vyhovět požadavkům Turecka na propuštění vězněného pastora Andrewa Brunsona. Země na pomezí Evropy a Asie za něj požadovala zrušení části sankcí, které na režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana uvalil jeho protějšek Donald Trump.

Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) může odmítnutí tureckých podmínek ze strany Bílého domu naopak vést k dalším protitureckým sankcím. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa by je podle WSJ mohla uvalit ještě do konce týdne. Listu to ve čtvrtek potvrdil ministr financí Steven Mnuchin. „Opravdový spojenec NATO by na prvním místě Brunsona nikdy nezatkl,“ uvedl. 

Pastor Brunson je v zajetí od pokusu turecké armády o svržení Erdoganova režimu v roce 2016. Prokuratura ho viní ze špionáže a napojení na organizace označené Tureckem jako teroristické. Uvězněn byl se svou ženou, ta ale byla po pár dnech propuštěna. Po téměř dvou letech byl propuštěn z vazby do domácího vězení. Propuštění i z něj ale soud několikrát zamítl.

Americká diplomacie se o propuštění Brunsona snaží už od počátku kauzy. Donald Trump na Turecko uvalil už několik sankcí, které měly mimo jiné přinutit zemi k dialogu.

Reklama

Doporučované