Hlavní obsah

Smrtelná záhada v Istanbulu: Novinář vešel na konzulát a už ho nikdo neviděl

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek o zmizení saúdského protivládního novináře Džamála Chášakdžího.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se sám angažuje v případu zmizení saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího, jehož označuje za svého přítele. Autoritářský vůdce Turecka pořád věří v to, že kauza bude mít šťastný konec a že Chášakdží žije. Zdroje z tureckých bezpečnostních služeb si ale jsou jisté minimálně tím, že kritik saúdskoarabského režimu neopustil konzulát v Istanbulu „standardním způsobem”.

Článek

Chášakdžího jeho přátelé varovali, že půda saúdskoarabského konzulátu pro novináře představuje nebezpečné území. Žurnalistův kamarád Azzam Tamímí, který s Džamálem Chášakdžím minulé pondělí v Londýně poobědval, listu The New York Times řekl, že pohřešovaný novinář varování nedbal a tvrdil, že „personál konzulátu tvoří obyčejní Saúdové a to jsou dobří lidé”. Podle tureckých médií ale do Istanbulu v inkriminovanou dobu dorazilo 15 občanů Saúdské Arábie, kteří mohli tvořit speciálně vyslané vražedné komando. Stejný den večer, kdy si Chášakdží přišel na konzulát vyzvednout dokumenty potřebné k uzavření sňatku, zase skupina Saúdských Arabů Turecko rychle opustila.

Turan Kislakci, šéf Turkish-Arab Media Association, s odvoláním na turecké bezpečnostní zdroje uvedl, že Džamál Chášakdží byl mučen, zavražděn a následně vrazi jeho tělo rozřezali. Saúdská Arábie tvrdí, že novinář a aktivista Džamál Chášakdží opustil prostory zastupitelského úřadu zcela běžným způsobem. Nemůže to ale nikterak dokázat. Veškeré bezpečnostní kamery v budově byly totiž zrovna mimo provoz. Verzi rijádského režimu odmítá také Chášakdžího snoubenka Hatice Cengizová, která před konzulátem na svého partnera 12 hodin bezvýsledně čekala. Poté zamířila na policii.

Pokud se podezření z Chášakdžího vraždy potvrdí, mohlo by to podle německého týdeníku Der Spiegel vyvolat těžkou blízkovýchodní krizi. Turecká vláda už teď případ vnímá jako provokaci. „Korunní princ Muhammad bin Salmán musí být blázen, pokud si myslí, že takový zločin zůstane bez následků,” řekl Spiegelu nejmenovaný představitel turecké administrativy. „Pro Ankaru se vražda Chášakdžího rovná vyhlášení války,” tvrdí analytik Soner Cagaptay. Podle listu The Washinton Post by případ mohl zkomplikovat i vztahy Saúdské Arábie se Spojenými státy. Oficiálně Washington jen vyjádřil znepokojení nad Chášakdžího zmizením. Pod povrchem je ovšem podle The Washington Post patrná frustrace z toho, že Rijád na vážná obvinění patřičně nezareagoval. Pokud se vražda potvrdí, lze očekávat výrazný tlak ze strany Kongresu, aby Spojené státy vztahy se Saúdskou Arábií přehodnotily.

Džamál Chášakdží patří k uznávaným novinářům, kvůli své práci se opakovaně dostal ve své vlasti do těžké nemilosti. Poslední takovou eskalaci vyřešil v roce 2017 odchodem do USA, kde začal pracovat pro prestižní The Washington Post. Chášakdží v minulosti určitou dobu sympatizoval s islamisty. Opakovaně podle Spiegelu pořídil rozhovor s nechvalně proslulým vůdcem organizace Al-Káida Usámou bin Ládinem.

Reklama

Doporučované