Hlavní obsah

Turecký transportér chtěl v noci prorazit hraniční plot, tvrdí Řekové

Foto: Profimedia.cz

Řecké bezpečnostní složky na řecko-turecké hranici v Kastanies. Napětí se stále stupňuje.

Reklama

Napětí na turecko-řecké hranici se stále stupňuje. Řecká strana tvrdí, že turecké síly v noci útočily přes hraniční plot slzným plynem, kouřovými bombami i zábleskovými granáty.

Článek

Stovky migrantů se stále snaží proniknout do zemí Evropské unie přes pozemní turecko-řeckou hranici. Situace tam je napjatá. Řecká média v neděli informovala, že během noci turecké síly útočily přes hraniční plot slzným plynem, kouřovými bombami i zábleskovými granáty. Dokladem má být video, které termokamerou pořídila řecká policie.

Na videu je zachyceno ozbrojené vozidlo údajně při pokusu prorazit hraniční plot, a uvolnit tak uprchlíkům a migrantům cestu do Evropy.

Záběry, které odvysílala řecká televize Skai, ukazují tureckého obrněnce typu Hizir/Ates, který je určen k ostraze hranic, jak se snaží strhnout drátové pletivo s pomocí ocelového lana uvázaného k plotu.

Další videa podle médií ukazuje turecké vojáky házející kartuše se slzným plynem, nebo kouřové bomby přes hranici. Turecký ministr zahraničí Süleyman Soylu ale taková obvinění popřel.

Ankara minulý měsíc vyvolala znepokojení v řadě evropských zemí poté, co oznámila, že pro migranty otevírá své hranice s Evropskou unií.

Turecko tak de facto přestalo plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbilo přispět k zastavení migrační vlny do Evropy.

Do Řecka se nyní opět snaží proniknout tisíce lidí. Atény I Ankara mají na hranici policisty i vojáky a navzájem se obviňují z použití násilí. Neklidná je situace kolem migrantů také na řeckých ostrovech.

Podle agentury AP na ostrově Lesbos vypukl požár v uprchlickém centru a zničil místní sklad s nábytkem a elektrem. Hasiči uvedli, že nikdo nebyl zraněn.

Reklama

Související témata:

Doporučované