Hlavní obsah

Turisté se ženou na Uluru, než bude výstup zakázán

Tisíce turistů v okolí Uluru pohazují odpadky, zapalují nelegální ohně a staví nelegální stanová města.Video: AFP, Adam Ryšánek

 

Reklama

Na australskou stolovou horu Uluru míří stovky turistů. Podle serveru The Guardian chtějí výstup podniknout před tím, než bude největší monolit na světě pro veřejnost v říjnu uzavřen. Ayersova skála, jak se hoře také přezdívá, je posvátným místem pro domorodce Anangy. Ti návštěvníky o respekt k jejich kultuře žádají dlouhodobě.

Článek

Dříve nebyl výstup na Ayersovu skálu striktně zakázán, turistům bylo spíše doporučeno, aby respektovali místní kulturu. Přání Anangů, aby na Uluru turisté nelezli, bylo ignorováno až do listopadu 2017, kdy správní rada národního parku Uluru-Kata Tjuta zákaz jednomyslně odhlasovala.

Zákaz výstupu na horu bude platit od 26. října – bude zaveden na 34. výročí od slavnostního aktu, kdy byla celá posvátná oblast Anangům australskou vládou navrácena. Od roku 1985 je Uluru rovněž zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Australské sdružení pro ochranu národních parků s ohledem na trvalé dopady na životní prostředí varovalo, aby za sebou turisté nenechávali odpadky. „Mnoho druhů zvířat znecitliví vůči lidem, pokud si zvyknou na to, že v obydlených oblastech najdou napůl snědené sendviče a tyčinky,” napsali představitelé na webové stránky sdružení v dubnu 2019. „Může to způsobit, že se divoká zvířata lidí přestanou obávat. Když medvědi, kojoti a další zvířata, která vnímají člověka jako zdroj potravy, začnou s menší obezřetností přistupovat k lidem, zbytečně tím vytváříme potenciálně nebezpečné situace,” tvrdí ochranáři.

Manažer parku Mike Misso pro ABC prohlásil, že lidé se na UIuru řítí, protože vědí, že to je jejich poslední šance na posvátnou skálu vylézt. „Považujeme to za dočasný výkyv, protože to jsou lidé, kteří si na poslední chvíli přicházejí odškrtnout položku na seznamu splněných prožitků,” dodal Misso.

Uluru je domovem 21 druhů savců, 178 druhů ptáků, 73 druhů plazů a tisíců pavouků, mravenců a dalšího hmyzu. Celá oblast je pro domorodce kmene Anangu hluboce posvátným místem s velkým duchovním významem. Anangové navíc cítí odpovědnost za úmrtí a zranění, k nimž při výstupu na skálu dojde. Od padesátých let bylo při výstupech na Ayersovu skálu zaznamenáno 37 úmrtí. Naposledy zemřel 76letý japonský turista v červenci loňského roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované