Hlavní obsah

Tvrdší tresty za incestní sex s dětmi. Francie reaguje na aféru politologa

Foto: Profimedia.cz

Medvídek se zalepenými ústy symbolizuje zákon mlčení o incestu.

Reklama

Nový francouzský zákon stanoví, že se jakýkoliv sex s dětmi mladšími 13 let stává zločinem. Až dosud platilo, že pokud dítě s pohlavním stykem souhlasí, kvalifikoval soud jednání dospělé osoby pouze jako sexuální obtěžování.

Článek

Francouzští senátoři se ve čtvrtek sešli, aby schválili nový zákon na ochranu nezletilých před sexuálním zneužíváním, který před dvěma lety navrhla tehdejší ministryně pro rovné příležitosti Marlène Schiappaová. Události z posledních dnů ale vedly zákonodárce k dalšímu závěru – francouzské děti je třeba chránit i před sexuálním zneužíváním ve vlastní rodině.

Do návrhu zákona se v rámci dodatků dostalo zpřísnění zaměřené na incest. Senátoři tak reagovali na aféru známého politologa Oliviera Duhamela. Jeho nevlastní dcera Camille Kouchnerová před několika dny v knize Velká rodina (La grande familia) odhalila, že Duhamel sexuálně zneužíval jejího bratra, v té době (v osmdesátých letech) čtrnáctiletého chlapce.

Krátce po vydání knihy přišla jedna z feministických organizací s hashtagem #metooinceste, po němž následovaly desítky tisíc twitterových výpovědí o incestech ve francouzských rodinách.

Původní zákon ministryně Schiappaové pouze zaváděl nový zločin, kterým je sexuální styk (obsahující penetraci) dospělého s osobou mladší 13 let v případě, že dospělý věděl nebo ignoroval věk nezletilé osoby, napsala agentura AFP. Až dosud totiž platilo, že pokud by dítě se stykem souhlasilo, jednalo by se u soudu pouze o sexuální obtěžování, nikoliv znásilnění. Především to má nový zákon změnit.

Deset let vězení za incest s dětmi

Socialistická senátorka Marie-Pierre La Gontrieová ale přišla navíc s dodatkem, který by trestal přímo incestní sex s nezletilým odnětím svobody na deset let a pokutou ve výši 150 tisíc eur (asi čtyři miliony korun).

Zpravodajka zákona Marie Mercierová, členka pravicových Republikánů, pak navrhla pojistku proti omertě (mlčení před policií, výraz pochází z prostředí mafie, pozn. red.), která prodlužuje promlčecí lhůtu u těchto zločinů ze šesti na deset let v případě přestupku a na dvacet let v případě trestného činu.

V neděli se pro justiční reformu v rámci boje proti incestu vyslovila i francouzská první dáma Brigitte Macronová, kterou podpořil i ministr zdravotnictví Olivier Véran. Sám prezident Emmanuel Macron reagoval v radě ministrů ve středu na záplavu incestních odhalení prohlášením, že osvobození projevu v této věci je nesmírně důležité.

Debata v Senátu se nyní povede také o ochraně dětí mezi 13 a 15 lety. Neziskové organizace zabývající se ochranou dětí totiž soudí, že věková hranice 13 let je špatně nastavena a měla by se posunout na 15 let.

Organizace Tváří v tvář incestu (Face à inceste) ve čtvrtek přišla s peticí, která požaduje, aby sexuálně zneužité dítě v rámci rodiny již nemuselo dokazovat, že se stykem nesouhlasilo. „Skutečnost, že se dítěte ptáte, jestli bylo v pořádku, že má pohlavní styk s členem své rodiny, je prostě nesnesitelná,“ řekla šéfka neziskovky Isabelle Aubryová s tím, že proti změně zákona v této věci už bojuje více než dvacet let. Kladení dotazu na to, zda dítě souhlasilo, podle ní vysílá symbolický signál, že se má dítě chránit samo a nemá spoléhat na stát.

Komunikační kampaň neziskovky doprovázejí karikatury společnosti Jungler s newyorským ilustrátorem Jacksonem Edwardem Joycem. Na videu vystupuje dětská oběť, která mluví o svých dvou nočních můrách. Těmi jsou zřejmě otec rodiny – sexuální predátor – a soudce, kteří by oba měli dítě chránit. Místo toho se soudce ptá, zda si je oběť skutečně jistá, že řekla ne.

Reklama

Doporučované