Hlavní obsah

Tip na výlet: Středověká tvrz Divice

Foto: Facebook Tvrz Divice

Tvrz Divice.

Reklama

Jižně od Loun naleznete malebnou tvrz Divice, která je místním kulturním centrem. Letní tip Terezy Ulrychové, redaktorky zahraniční redakce Seznam Zpráv.

Článek

Tvrz Divice se nachází ve stejnojmenné obci 11 kilometrů jižně od Loun a odpoledne zde strávené určitě nebude synonymem pro ztracený čas. V prostorách historické středověké stavby běžně probíhá výstava a nádvoří se některé večery proměňuje v letní scénu divadla Studio DVA.

Tvrz Divice

Tvrz pochází ze 14. století, výraznou dominantu tvoří vysoká kamenná věž obklopená hospodářským dvorem. Na některých místech jsou dodnes zachovány zbytky sgrafitové výzdoby, nástěnné malby nebo klenuté stropy. Z hospodářského vybavení byla také zachována unikátní sušárna chmele z 19. století. Pořádají se zde kulturní akce.

Nejbližší parkoviště: vyhrazená místa v okolí tvrze

Nejbližší vlak: Solopysky

Restaurace: Tvrz Divice

V blízkosti tvrze se pak rozprostírá Panská zahrada, která určitě nadchne milovníky přírody, nechybí v ní ani rybník s hrází a květinová louka. Připraveni jsou zde také na to, kdyby vám vyhládlo nebo vás sužovala žízeň. Příjemný den tak můžete zakončit v jejich hostinci třeba u vychlazeného piva.

Reklama

Doporučované