Hlavní obsah

Tykačovým dolům ve Spojených státech prudce propadla těžba

Foto: Sev.en

Ilustrační foto.

Reklama

Americké doly Pavla Tykače vytěžily v loňském roce meziročně o čtyřicet procent méně uhlí. Kvůli covidové krizi musely pozastavit těžbu a využít federálního podpůrného programu. Poptávka po uhlí se však rychle vrací do normálu.

Článek

Tykačova americká společnost Blackhawk Mining, která je druhým největším producentem uhlí v apalačské oblasti na východě Spojených států, loni zaznamenala výrazný propad těžby. Zatímco v roce 2019 vytěžila 12,59 milionu tun uhlí, loni to bylo jen 7,36 milionu tun. Vyplývá to z dat americké Správy bezpečnosti a zdraví v dolech.

Důvodem je to, že v souvislosti s globálními dopady pandemie klesla v loňském roce poptávka po oceli, a tím pádem i po metalurgickém uhlí, které se k výrobě oceli používá. „Blackhawk Mining využil ve druhém čtvrtletí loňského roku federální program americké vlády a na podporu průmyslových podniků přechodně pozastavil těžbu v některých dolech,“ uvedl pro SZ Byznys výkonný ředitel Sev.en Energy Alan Svoboda. Masivní propad těžby loni postihl celý apalačský region, kde se vytěžilo nejméně uhlí za posledních 37 let.

„Již ke konci loňského roku se však poptávka vrátila téměř na původní úroveň a letos roste jak cena železné rudy, tak metalurgického uhlí. A je zřejmé, že došlo k velkému oživení a ocelárny nestíhají uspokojovat poptávku,“ dodal s tím, že ceny uhlí se již dostaly na úrovně před covidovou krizí a očekávání pro rok 2021 je, že poptávka dále poroste.

Sev.en Energy Pavla Tykače koupila americkou společnost Blackhawk Mining loni v červnu. Americká těžební firma má v pěti podzemních a povrchových důlních komplexech v Západní Virginii a Kentucky roční výrobní kapacitu 7–8 milionů tun metalurgického uhlí.

Pavel Tykač

- majitel energetické skupiny Sev.en Energy

- kromě Česka má energetická aktiva i v Británii, Austrálii a Spojených státech

- Tykač patří i mezi největší vlastníky zemědělské půdy

- zbohatl v divokých 90. letech na privatizaci a fondech

Vlastní také tři důlní lokality, kde ročně vyprodukuje tři až čtyři miliony tun uhlí pro energetické účely. V roce 2019 měla firma obrat více než miliardu dolarů (zhruba 21 miliard korun) a zisk EBITDA před započtením úroků, daní a odpisů činil 120 milionů dolarů (2,5 miliardy korun).

Tykač získal Blackhawk Mining už v době, kdy už se pandemie rozšířila po celém světě, takže mohl nakupovat s výraznou slevou. Vsadil tak na budoucnost a počítal s tím, že oživující ekonomika s sebou vytáhne také ceny koksovatelného uhlí – v minulosti tomu tak vždy bylo. Sev.en Energy loni koupila i významný podíl (17,1 procenta) v jiném americkém producentovi metalurgického uhlí Corsa Coal Corp.

Reklama

Doporučované