Hlavní obsah

Tyto silnice jsou nejnebezpečnější. Největší riziko hrozí v Pardubickém kraji

Nejrizikovější silnice za loňský rok.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pojišťovna Allianz na základě policejní databáze dopravních nehod sestavila žebříček nejrizikovějších silnic v Česku.

Článek

Nejrizikovějším místem v Česku byly pro řidiče v letech 2016 až 2018 serpentiny v Červené Vodě v Pardubickém kraji.

Druhým nejrizikovějším úsekem se stala mírná zatáčka na silnici I/11 v okrese Šumperk v Olomouckém kraji. Jihovýchodně od obce Olšany, 500 metrů před odbočkou na Bohutín ve směru jízdy do Olšan, se za poslední tři roky stalo sedm nehod, z toho čtyři vážné. Tyto havárie přinesly pěti lidem těžká zranění.

Foto: Policie ČR

Počet dopravních nehod v letech 2012 a 2018.

Nejhůře dopadl Středočeský kraj

Třetí místo v zemi obsadila zatáčka s křižovatkou poblíž obce Medonosy ve Středočeském kraji. Asi půl kilometru severně od obce se na silnici I/9 za tříleté období přihodilo 18 nehod, z toho čtyři vážné. Dva lidé na místě zemřeli a dva si odnesli těžká zranění.

V žebříčku dvaceti nejrizikovějších míst v Česku figurují některé regiony vícekrát. Nejhůře dopadl Středočeský kraj, který je za období 2016 až 2018 zastoupen pětkrát. Naopak kraje Karlovarský, Plzeňský a Vysočina se v první dvacítce vůbec neobjevily.

Foto: Policie ČR

Porovnání počtu usmrcených osob při dopravních nehodách.

„Nehodové lokality i jednotlivé dopravní nehody jsou všeobecně rozdílné, ovšem ze souhrnné statistiky lze vyvodit několik dílčích závěrů a specifikací. Převážná většina nehod se stala ve dne, na suché vozovce a viníkem byl řidič, který nebyl pod vlivem alkoholu,“ uvedl dopravní odborník Jaroslav Heinrich z HBH projektu, brněnské projekční kanceláře pro dopravní a inženýrské stavby. Ta se na vzniku Allianz Automapy podílí.

Ze 150 zkoumaných vážných dopravních nehod se 54 havárií stalo o víkendu. V deseti lokalitách se dokonce všechny nebo převážná většina nehod stala o víkendu. Bylo tomu tak i u tří ze čtyř vážných nehod v nejrizikovějším místě Středočeského kraje v zatáčce u Medonos.

Reklama

Související témata:

Doporučované