Hlavní obsah

U cyklostezky ze Zbraslavi do Jarova bude na podzim vysazena nová zeleň

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Podél nové části cyklostezky označené jako A2 z pražské Zbraslavi do Jarova bude letos na podzim vysazena nová zeleň na břehu Vltavy. Práce musely být odloženy na podzim kvůli hnízdění ptáků.

Článek

Třetí, poslední zhruba půlkilometrový úsek stezky ze Zbraslavi vyšel na 5,85 milionu korun a stavbaři ho dokončili v uplynulých měsících.

„Kvůli hnízdění ptactva nemohla být provedena kompletní obnova zeleně, která tak byla odsunuta na podzim do období vegetačního klidu,“ řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Na pozemcích mezi Vltavou a cestou nahradí alej topolů nová zeleň.

Stezka vznikla na nezastavěném území podél pravého břehu Vltavy. Na začátku a konci je napojena na už dříve hotové a využívané úseky. Nový úsek, podél kterého poroste nová zeleň, měří 534 metrů a v každém směru je široký 1,5 metru s dvěma bezpečnostními půlmetrovými odstupy. Trasa označená A2 patří mezi páteřní cyklostezky a vede od jihu až na sever Prahy.

Magistrát naplánoval letos prostřednictvím TSK proinvestovat v cyklodopravě 122 milionů korun, což je o něco méně, než bylo připraveno pro loňský rok. Mezi nejdůležitější cyklistické projekty patří podjezd pod Mánesovým mostem na Klárově v Praze 1 a zahájení stavby lávky mezi Holešovicemi a Karlínem.

V Praze je přes 515 kilometrů značených tras, z toho zhruba dvě stovky vedou mimo komunikace s automobily. Cyklisté mají vyznačené ve více než 340 křižovatkách samostatná stání před automobily a v ulicích je vyznačených asi 50 kilometru cyklopruhů a zhruba 34 kilometrů piktokoridorů, kdy jsou na vozovce vyobrazené symboly bicyklu, které řidiče upozorňují na častý průjezd cyklistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované