Hlavní obsah

U dělostřelecké tvrze Bouda byla otevřena nová provozní budova

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

U dělostřelecké tvrze Bouda na Orlickoústecku byla dnes otevřena nová provozní budova. Poskytne chybějící zázemí návštěvníkům i členům a dobrovolníkům Společnosti přátel čs. opevnění, která tvrz provozuje.

Článek

Objekt vybudoval Pardubický kraj za zhruba 25 milionů korun.

Turisté najdou v provozní budově sociální zařízení, občerstvení, prodej vstupenek a suvenýrů. Část prostor je vyhrazena pro kuchyňku a ubytování průvodců, kteří dříve museli přespávat přímo v tvrzi.

Pardubický kraj Boudu vlastní od roku 2011. Za 11 milionů korun ji před časem elektrifikoval. Do té doby byl provoz zajištěn dieselovými agregáty, které byly hlučné a drahé. Tvrz ročně navštíví kolem 15.000 turistů.

Hejtmanství nedávno zadalo také úpravu vstupního objektu tvrze. Měl by se mu vrátit původní vzhled, součástí je rovněž výroba a osazení replik střílny pro těžký kulomet, dvou zvonů pro lehký kulomet, dvou plechových silnostěnných dveří vstupů pro pěší a posuvných silnostěnných vrat nákladního vjezdu.

Dělostřelecká tvrz Bouda je jednou z největších pevnostních staveb z 30. let 20. století, které jsou na území republiky přístupné veřejnosti. Tvoří ji pět objektů postavených v nejvyšším stupni odolnosti. Stropy a stěny orientované směrem k nepříteli tvoří vrstva železobetonu o tloušťce 3,5 metru. Měly odolávat účinkům všech tehdy známých zbraní. Pod zemí se nachází 1500 metrů rozvětvených chodeb. Tvrz leží na značené turistické stezce i na upravované lyžařské stopě ze Suchého vrchu.

Reklama

Doporučované