Hlavní obsah

Litomyšl připravuje nový park o rozloze několika hektarů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Podél ulice Zdeňka Kopala v Litomyšli by měl v letech 2021 až 2022 vzniknout park o rozloze několika hektarů. Lidé v něm budou moci trávit volný čas a relaxovat ve stínu více než 300 stromů a další zeleně.

Článek

V místě bude i drobný mobiliář a plochy pro setkávání, uvedl v tiskové zprávě mluvčí radnice Michele Vojáček.

Na okrajích parku budou vysazeny stromy s velkými korunami, jako jsou javory babyky, kleny a habry. Budou tvořit dlouhověkou lemující stěnu a zároveň poskytovat stín. Uvnitř je nahradí jednodruhové řady ovocných stromů, které dříve na území rostly mezi políčky. Půjde o klasické české odrůdy jabloní, švestek a třešní. Kromě plodů budou poskytovat stín a na jaře a na podzim budou jejich květy a listy park zbarvovat. V projektu se počítá i s vysazením téměř dvousetmetrové linie keřů. Zeleň doplní byliny, luční květiny a různé druhy trav, po kterých se bude moci chodit.

Pro rodiny vznikne loučka s hracími prvky pro malé děti, o kus dále je v plánu vytvoření prostoru, kde si budou moci hrát starší děti. Nejvýše v parku bude společenská loučka, v budoucnu s vyhlídkovým altánem. Přístupovou cestu k ní budou lemovat výtvarná díla a místo bude sloužit pro pořádání drobných společenských akcí, jako jsou komorní koncerty, přednášky i tematická setkání.

Mezi jednotlivými terénními vlnami a v místech, kde nebude mobiliář, se počítá s vybudováním několika na sebe navazujících poldrů, které budou schopny pojmout srážkovou vodu. Část parku tak bude v případě extrémních srážek fungovat i jako protipovodňová ochrana. Cesty budou zpevněné štěrkem a dalšími přírodními materiály, aby co největší plocha mohla vsakovat a udržovat vodu.

V současnosti se vyřizuje stavební povolení a město připravuje projektovou žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, která by mohla pokrýt až 85 procent z celkových nákladů. Ty se odhadují na deset milionů korun. Radnice zvažuje také případnou další etapu rozvoje území a možné rozšíření parku na pozemcích, které v tuto chvíli městu nepatří.

Reklama

Doporučované