Hlavní obsah

Vedení Pardubic chce mít varianty využití kasáren

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení Pardubic stále zvažuje, jak naložit s bývalými armádními areály, které město kdysi získalo.

Článek

Na kasárny Hůrka i T.G. Masaryka si již v minulosti nechalo zpracovat několik studií využití, k definitivnímu rozhodnutí zatím nedospělo. Situaci měla změnit pracovní skupina ze členů zastupitelstva a nominantů politických subjektů, ta však nakonec doporučila, aby byly zpracovány různé varianty využití kasáren, řekl ČTK náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

„Mělo by se dojít k tomu, jestli je prodat, nebo jestli tam bude město samo něco stavět, jestli budovy zbourat, či je nechat stát a území řešit s nimi. Určí se konkrétní osoby, které to budou projektově řešit,“ uvedl Nadrchal.

Městu se v minulosti podařilo prodat menší část bývalých kasáren Hůrka, které vlastní od roku 1999. Investor v lokalitě postavil bytové domy, jsou tam i sídla a provozovny firem. Prodej zbytku areálu v posledních letech opakovaně narážel na chyby zájemců při výběrových řízeních.

Před hospodářskou krizí v roce 2007 o pozemky usilovala společnost Eube, která tam chtěla stavět menší sídliště. Po opětovném ekonomickém růstu si pozemek za 15 milionů korun chtěla koupit společnost Pernštejn City. Přímý prodej ale zastupitelé dvakrát neschválili.

V minulosti se o zástavbu Hůrek také zajímal Dušan Kačmarik z firmy Altis CZ, obecný zájem deklarovala i skupina dalších investorů, v níž figurovala společnost RD Rýmařov. Do soutěže se však nikdo z nich nepřihlásil.

Kasárna T.G. Masaryka patří městu od roku 2014. Magistrát si nechal na využití zpracovat studii a zvažoval, že území nabídne investorům. Sám by mohl v areálu vybudoval ubytovací zařízení pro seniory s více či méně specializovanou péčí. V minulosti se přihlásil také soukromý subjekt, který tam chtěl postavit základní církevní školu. Zatím je v prázdném areálu záchytné parkoviště. Na pozemku na okraji již dlouho plánuje Ministerstvo práce a sociálních věcí výstavbu nového úřadu práce, který je dosud na několika pracovištích po městě.

Reklama

Doporučované