Hlavní obsah

U kolika žáků se pozitivita potvrdila? Někde u nikoho, jinde u čtvrtiny

Foto: David Neff

Negativní, negativní, negativní. Obrázek z drtivé většiny škol po prvním týdnu testování.

Reklama

Pondělní testování žáků prokázalo pozitivitu jen u pár setin procenta dětí a číslo ještě kleslo po konfirmaci PCR testy. Třeba Královéhradecký kraj nehlásí ani jednoho nakaženého.

Článek

Jak skutečně dopadlo první kolo testování ve školách? Můžeme to říct až nyní s odstupem několika dnů. Podle pravidel jsou žáci s pozitivním antigenním testem vždy posláni ještě na potvrzovací PCR test a ten nákazu doložil jen u minima dětí.

V Královéhradeckém kraji bylo původně 10 pozitivních žáků z více než 19 tisíc otestovaných. Všechny testy byly ale falešně pozitivní. Podobně to dopadlo i v dalších regionech s výjimkou Prahy, kde antigenní testy odhalily 15 pozitivních a PCR testy 14 z nich potvrdily.

Středočeský kraj zato hlásil 23 nakažených a PCR testy ukázaly jen 8 pozitivních výsledků. Ve Zlínském kraji to bylo 5 potvrzených z 21 pozitivních a v Jihočeském kraji 2 ze 14.

Špatné testy, nebo nízká virová nálož?

„Testování žáků na covid-19 je bezpochyby správný krok, jak zamezit nekontrolovatelnému šíření nákazy. Pokud ale téměř 20 tisíc testů neodhalí jediný případ nákazy, tak buď máme ve školách všechny žáky covid negativní, nebo jsou používané testy nekvalitní,“ uvedl královéhradecký náměstek hejtmana pro školství a sport Arnošt Štěpánek (Piráti).

Je tedy možné, že je antigenní metoda zvolena nevhodně, případně že jsou konkrétní nakoupené testy málo citlivé? Ostatně na to upozornila například laboratoř Bioinova ve svém pokusu. Nebo je mezi dětmi skutečně velmi málo nakažených?

V současné chvíli může být spíše pravdivá druhá varianta. I školy, kde se totiž testovalo zároveň oběma metodami, tedy antigenními i PCR testy, nehlásily žádné nakažené.

Tento pokus proběhl třeba na Masarykově základní škole v pražských Klánovicích nebo na sedlčanských základkách, kde ho zajišťovala iniciativa Lékaři pomáhají Česku. V obou případech byl výsledek stejný – nula pozitivních.

Podle vedoucího iniciativy Radka Mounajjeda je ale do budoucna nutné uvažovat o PCR testování na školách, a to pomocí metody poolingu, což umožní se cenově přiblížit k antigenním testům. Po vládě tuto změnu chce Středočeský kraj, Olomoucký kraj a Praha. Iniciativa Lékaři pomáhají Česku se k tomuto tématu sejde ještě tento týden s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Antigenní testy jsou obrovsky efektivní, když je ve společnosti vysoká incidence. Pokud ale klesá někam k pěti procentům, tak ztrácí smysl je používat,“ říká Mounajjed.

Arenberger: Zdravé děti ze zdravých rodin

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek prezentoval nejaktuálnější data ze školního testování. V tomto týdnu bylo otestováno celkem 610 tisíc žáků a z toho bylo 302 pozitivních. U pedagogů a nepedagogů to bylo 186 z 228 tisíc otestovaných.

„Čísla se mohou zdát nízká. Musíme si ale uvědomit, že u zdravé populace je virová nálož velmi malá. Informace, kterou jsme dostali v pondělí ráno, znamená pouze to, že z rodin přicházejí zdravé děti, protože respektovaly nouzový stav,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Arenberger.

Podle experta na globální rizika a modelování pandemií Jana Kulveita může za nízkým záchytem být i velmi jednoduché vysvětlení.

„Můj soukromý odhad je, že možná nejlepší věc, kterou si testováním školství ‚kupuje‘, je něco, co ovšem není vůbec vidět a nebude započtené jako přínos testování: testování nejspíš efektivně odrazuje rodiče posílat do škol symptomaticky nemocné děti,“ napsal na Twitteru.

Reklama

Doporučované