Hlavní obsah

U příležitosti 90. narozenin vychází komiks Tintin v digitální podobě, podle kritiků je rasistický

Komiksová série Tintinova dobrodružství letos slaví 90 let.Video: Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Komiks Tintin v Kongu nově vychází v digitální podobě. Podle kritiků je však rasistický a v minulosti byl předmětem soudního sporu.

Článek

Slavná komiksová série Tintinova dobrodružství belgického kreslíře Hergého letos slaví 90 let od vydání prvního dílu v roce 1929. U této příležitosti se vydavatelství Moulinsart rozhodlo publikovat novou verzi druhého dílu komiksu s názvem Tintin v Kongu v digitální podobě. Zástupci vydavatelství to oznámili ve čtvrtek v Bruselu.

Komiks, který poprvé vyšel v letech 1930 a 1931 a poté v roce 1946, pojednává o Tintinových příhodách v bývalé belgické kolonii. Vypráví například o setkání s pašeráky diamantů, lovci a divokými zvířaty.

Podle kritiků je však vyobrazení Afričanů v komiksu kontroverzní až rasistické. V roce 2007 se konžský aktivista dožadoval u belgického soudu zakázání šíření knihy. Soud však rozhodl, že kniha vznikla v době, kdy ve společnosti převládaly koloniální myšlenky. Zároveň neexistuje důkaz o tom, že Hergé, který zemřel v roce 1983, chtěl svým dílem podněcovat k rasismu.

Robert Vangeneberg, který má ve společnosti Moulinsart na starosti správu komiksů o Tintinovi, ve čtvrtek zdůraznil potřebu dialogu a vydání nové knihy hájil. Konžský kreslíř Barly Baruti však toto rozhodnutí vnímá jako problematické, a to kvůli napjaté atmosféře ve společnosti a nárůstu nacionalismu.

Reklama

Související témata:

Doporučované