Hlavní obsah

U Srí Lanky se potápí přepravní loď, ostrovu hrozí ekologická katastrofa

Bez komentáře: Kontejnerová loď MV X-Press Pearl, která hořela několik dní u srílanské metropole Kolomba se potápí. Ostrovu tak hrozí obrovská ekologická katastrofa.Video: AP

 

Reklama

Kontejnerová loď MV X-Press Pearl, která hořela několik dní u srílanské metropole Kolomba, se potápí. Plavidlo převáželo velké množství chemikálií. Ostrovu hrozí obrovská ekologická katastrofa.

Článek

Experti se nyní snaží odtáhnout loď dále na otevřené moře. Plavidlo se totiž dnes začalo potápět a existují obavy, že kdyby kleslo pod hladinu na současném místě, způsobilo by to v okolí ekologickou katastrofu, napsala agentura AP.

Loď MV X-Press Pearl plující pod singapurskou vlajkou požár postihl asi 18 kilometrů od Kolomba. Podle úřadů se vzňaly chemikálie, které plavidlo přepravovalo. Ve více než 1400 kontejnerech bylo 25 tun kyseliny dusičné a dalších chemických látek, jež byly naloženy v Indii. Pětadvacetičlenná posádka, kterou tvořili mimo jiné Filipínci, Číňané, Indové a Rusové, byla evakuována, když minulý týden postihl loď výbuch.

Požár již zničil většinu nákladu, znečistil okolní vody a dlouhý pás oblíbených srílanských pláží. Ropná skvrna byla zpozorována až u pláží města Negombo, které je vyhledávaným turistickým letoviskem a leží asi 40 kilometrů od Kolomba. V nádržích lodi stále zůstávají stovky tun paliva.

+6

Plavidlo rovněž přepravovalo tři kontejnery plastových granulí, které již pokryly 80 kilometrů západního pobřeží Srí Lanky. Plastové perličky představují nebezpečí pro mořské živočichy, kteří si je snadno spletou s potravou.

V úterý se plameny konečně podařilo uhasit, dnes ale záď plavidla klesla pod vodu. Odtažení lodi se ujala nizozemská společnost Smit Salvage, jež se specializuje na vyprošťování plavidel.

„Loď bude před úplným potopením odtažena co nejdále od pobřeží,“ prohlásil mluvčí indonéského námořnictva Indika de Silva.

Srílanské úřady nehodu vyšetřují. Podle úřadů byl požár zřejmě způsoben únikem kyseliny dusičné, o němž posádka věděla, ještě než loď vstoupila do srílanských vod, uvedla agentura AFP.

Reklama

Doporučované