Hlavní obsah

Uber slibuje samořiditelná kola a koloběžky. Nábor vývojářů začal

Google si tři roky nazpět ze samořiditelných kol a koloběžek udělal apríl. Uber nyní oznámil jejich vývoj.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Uber chystá projekt samořiditelných elektrických kol a koloběžek. Ty by navíc měly po každé jízdě samovolně parkovat v dobíjecích stanicích. O tom, že se nejedná o žert, svědčí již probíhající nabírání vývojářů pro nový „uberovský“ projekt pracovně nazvaný Mikromobilita.

Článek

Britský deník The Independent, který mezi dalšími o oznámení amerického nadnárodního dopravce také napsal, zároveň připomenul podobnou zprávu z období před třemi lety.

Společnost Google zveřejnila 31. března v roce 2016 video, v němž se již plně funkční samořiditelná kola projížděla ulicemi Amsterdamu. Až o pár dní později zveřejnila i natáčecí verzi svědčící o tom, že šlo o obyčejný apríl.

Náborový leták už koluje na sociálních sítích

Uber nicméně bere svůj plán vývoje samořiditelných elektrických kol a koloběžek vážně. Chris Anderson specializující se v podniku na robotiku sdílel na svém twitterovém účtu oznámení spolu s náborovým letákem do firemního oddělení Micromobility Robotics.

Inženýři projektu nazvaného Mikromobilita budou pracovat pod divizí Uber Jump, která podle webu TechCrunch stála za vývojem sdílených elektrických kol a koloběžek. Expertízy o technologii samořízení mají čerpat z oddělení Advanced Technologies Group (ATG).

„Tým z New Mobilities bude zkoumat způsoby, jak zlepšit bezpečnost, zážitek z jízdy a provozní efektivitu našich sdílených elektrických skútrů a jízdních kol prostřednictvím aplikace senzorických a robotických technologií,“ uvedlo oddělení ATG ve vyjádření sdíleném webem.

Kola a koloběžky by mohly do dobíjecích stanic jezdit samy

Podle dalšího britského deníku Daily Mail společnost doufá, že se samořiditelná kola a koloběžky budou samy vracet do nabíjecích stanic. Uber by se tak vyhnul rozšířenému problému, který sdílené dopravní prostředky obyčejně pronásleduje, a to „ponechání jejich vlastnímu osudu” některými z uživatelů.

Divize Uber Jump zatím přišla s technologií schopnosti kol samovolně provést vlastní diagnostiku a také výměnnými bateriemi. Dopravce nicméně odmítl komentovat a blíže specifikovat plány ohledně samořiditelných bicyklů a odrážedel.

Reklama

Doporučované