Hlavní obsah

Účet za divoký den v Rusku: 3000 zatčených a plán na další protest

Foto: Profimedia.cz

Zákrok ruské policie proti demonstrantům v Petrohradu.

Reklama

Více než 3000 lidí bylo v sobotu zadrženo v Rusku při demonstracích na podporu opozičního předáka Alexeje Navalného. Protesty tím nekončí.

Článek

Při sobotních demonstracích se sešli protestující ve zhruba 90 městech po celém Rusku. Nevládní portál OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zákroků, uvedl, že po celém Rusku bylo zadrženo nejméně 3134 lidí, z toho 1201 v Moskvě a 471 v Petrohradě.

Mezi zadrženými byla Navalného manželka Julia nebo Navalného blízká spolupracovnice Ljubov Eduardovna Sobolová či vlivný bloger Ilja Varlamov. Sociální sítě obletěly záběry zatýkání malého chlapce, který měl demonstraci natáčet. Policie ho později propustila.

Navalného spolupracovník Leonid Volkov v sobotu řekl, že opozice uspořádá další protesty volající po Navalného propuštění i příští víkend.

Manželka Navalného Julija na Instagramu oznámila, že se hodlá zúčastnit demonstrace v Moskvě na podporu manžela, který „se nikdy nevzdá“. Později uvedla, že ji policie zadržela, a zveřejnila fotografii z policejního antonu. „Omlouvám se za špatnou kvalitu. Špatné světlo,“ napsala Navalná.

V souvislosti s protesty Moskva obvinila Spojené státy z vměšování do vnitřních záležitostí. Ruské ministerstvo zahraničí kritizovalo ambasádu USA v Moskvě, že zveřejnila přesná místa a časy několika demonstrací plánovaných na dnešek, a hodlá si kvůli tomu předvolat americké diplomaty. Ambasáda informace publikovala společně s varováním pro americké občany, aby se těmto místům vyhnuli.

Washington následně vyzval Moskvu k propuštění zadržených demonstrantů a novinářů a odsoudil „brutální metody“, které proti nim místní policie použila. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí také volal po bezpodmínečném propuštění Navalného.

Zákrok proti demonstrantům odsoudilo v neděli také české ministerstvo zahraničí. „Odsuzujeme neospravedlnitelný zákrok ruských úřadů vůči pokojným demonstrantům,“ uvedl resort na svém twitterovém účtu.

Úřady ještě před vypuknutím protestů prováděly domovní prohlídky, došlo také na zatýkání klíčových spolupracovníků lídra opozice, studentům za účast na akcích hrozil vyhazov ze školy.

Hlavní kritik Kremlu se do své vlasti vrátil minulou neděli z Německa, kde se zotavoval ze srpnové otravy novičokem. Z ní Navalnyj viní ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou tajnou službu FSB, to ale Kreml popírá.

Aktuálně se opoziční předák nachází v moskevské vyšetřovací věznici, kde čeká na soud, který jej může poslat na roky do vězení za údajné porušení pravidel podmíněného trestu. Policie ho zadržela na pasové kontrole moskevského letiště Šeremetěvo několik minut po přistání.

Reklama

Související témata:

Doporučované