Hlavní obsah

Učí oční čočky „stárnout“. Bez miliardářů se bádat nedá, říká šéf laboratoří

Bez nejbohatších investorů by se v Česku bádat nedalo, říká šéf biotechnolgické firmy Medicem, která vyvíjí unikátní oční čočky.Video: Adam Junek

 

Reklama

S umělými čočkami žijeme déle, je třeba mít možnost je postupně upravovat, popisuje výzkum společnosti Medicem její šéf Eugen Chicevič.

Článek

Stovky milionů eur je třeba investovat do vývoje nových prostředků zdravotnické techniky, jakými umělé nitrooční čočky jsou. Oproti lékům má tento výzkum dvě výhody. Je trochu levnější, a také když neklapnou první testy, dá se nová „pomůcka“ upravovat. Její uvedení na trh se jen zdrží. U „nepovedeného“ léku je třeba začít znovu.

„Přesto je v tom velké riziko pro investora. A bez podpory největších investorů v zemi by se v Česku takovýto výzkum vůbec nedal dělat,“ říká Eugen Chicevič, šéf společnosti Medicem.

Právě ta vyvíjí unikátní nitrooční čočky, které by v budoucnu byly schopné s pacientem tak zvaně stárnout. Tedy i po operaci by se daly laserem podle potřeby upravovat. Medicem pak patří do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka.

Jak vývoj unikátní čočky vypadá? Co umějí už čočky první generace? Podívejte se v rozhovoru s Eugenem Chicevičem nahoře.

Připomeňte si i reportáž z laboratoří, které stojí na Kladensku v obci Kamenné Žehrovice.

Podívejte se za brány laboratoří, kde vyvíjejí „stárnoucí" oční čočky.Video: Adam Junek

Výzkum čoček je další ze série o unikátních zdravotnických centrech pod patronátem českých miliardářů. Podívejte se i na předchozí díly.

Reklama

Doporučované