Hlavní obsah

Do stávky se přihlásila polovina škol. Jejich seznam ale neexistuje

Živý přenos tiskové konference školských odborů.Video: ČTK

 

Reklama

Školské odbory chystají na středu celodenní stávku učitelů. Chtějí navýšit tarifní platy alespoň o 10 procent. Ideální nástupní plat učitele by podle nich měl být 35 tisíc korun.

Článek

Podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Seidlové se do stávky přihlásila více než polovina škol. „Přesná čísla nemáme, ale máme signály z regionů, že se přihlašuje více než 50 % škol,“ uvedla Seidlová.

Neznamená to podle ní nutně, že všechny tyto školy budou zavřené – v některých mohou jet na exkurze nebo mít nějakým způsobem omezenou výuku. „Už se nám ozvaly některé školy, že bude stávkovat druhý stupeň a bude zajištěn dohled nad dětmi prvního stupně,“ popsala Seidlová.

Školy, které zavřou úplně, budou označeny logem Stávka. Školy, které provoz jen nějakým způsobem omezí, pak logem Podpora stávky. Podle Seidlové je snaha zabránit tomu, aby se zavřely i školy, jejichž ředitelé nestihnou rodiče včas informovat. „Chceme zabránit excesům, kdy by děti přišly do školy a nebylo o ně postaráno,“ dodala Seidlová.

Podle ministra školství Roberta Plagy i premiéra Andreje Babiše (oba ANO) není vyhlášení stávky na místě, když platy učitelům porostou.

Odbory nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů, na kterém se domluvili Babiš a Plaga. Platy kantorů mají v příštím roce vzrůst o osm procent v tarifní složce, na pohyblivou složku platu půjdou dvě procenta z celkového navýšení. Odbory ale požadovaly navýšení tarifů o deset procent. Od konce září jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti. Původně se přitom učitelům slibovalo zvýšení o 15 procent.

Pokud se učitelé slibovaných platů nedočkají, jsou připraveni protestovat dál. „V záloze jsou v novém roce další akce. Ale teď je na řadě Sněmovna, cílem není stávkovat za každou cenu,“ uvedl předseda odborů František Dobšík.

„Omlouváme se rodičům, že jim zkomplikujeme život. Ale ministerstvo školství není ochotno vyhovět slibům, které byly dány,“ dodal Dobšík. Jednání s ministrem Robertem Plagou označil za nedůstojné handrkování.

Problém je podle odborů především u začínajících učitelů. „Nabízejte mladému člověku, ať jde dělat za 28 tisíc do školství, když tarify v jiných odvětvích pro vysokoškolsky vzdělaného člověka jsou daleko vyšší,“ dodal Dobšík. Ideální nástupní plat by podle něj měl být 35 tisíc korun.

Stávku podporuje vedení Pedagogické komory, opačný postoj má Asociace ředitelů gymnázií ČR. O jednání, nikoliv o konfrontaci, se snaží také Unie školských asociací ČR – CZESHA. Stávku podporuje většina krajských odborových organizací, vyjednávání o platech je podle nich nedůstojné.

Zmocnění vyhlásit stávku, pokud by vyjednávání o platech neskončilo úspěšně, schválilo předsednictvo odborů 11. října. V pátek vedení odborového svazu vybralo jako její termín 6. listopad.

Odbory dlouhodobě usilují o navýšení učitelských platů na 130 procent průměrné mzdy, chtěly toho docílit do roku 2020. V letošním prvním čtvrtletí učitelé brali v průměru 36 224 korun, tedy kolem 112 procent průměrné mzdy.

Reklama

Doporučované