Hlavní obsah

Ucuknete pohledem a je to přestupek. Elitní škola zavádí směrnici k rasovému soužití

Oxford zavedl další protirasistická opatření.

 

Reklama

Studenti Oxfordu mají povinnost přímého očního kontaktu. Univerzita zavedla nová pravidla, která mají omezit projevy rasové nesnášenlivosti.

Článek

Na univerzitě v Oxfordu zavedli nová opatření, která mají podle vedení této elitní školy zamezit projevům rasové nenávisti.

Podle směrnice, která byla vydána, za ně může být považováno hned několik věcí.

Projevem rasismu prý může být, když studenti uhnou očnímu kontaktu. Kromě toho mají zakázáno pokládat i některé otázky. Například tu, když se zeptají studenta jiné barvy pleti, odkud původně pochází.

Vedení školy rozeslalo studentům tato nařízení v pravidelném newsletteru. V něm se vysvětluje, že uvedené situace mohou být projevem každodenního mikrorasismu, jemuž je třeba předcházet.

Reakce na oxfordská opatření jsou rozporuplné.

Doktorka Joanna Williamsová z Univerzity v Kentu pro britský Telegraph uvedla, že směrnice jsou vyloženě směšné. Podle Williamsové Oxford překročil jistou mez, když nařizuje studentům, jak by se měli cítit a přemýšlet.

„Místo aby se studenti vnímali jako potenciální přátelé, kteří si jsou rovni, nutí je akademici vidět barevné odlišnosti. Nařízení tak bude překážkou spontánnímu chování, protože komunikace bude pod rouškou těchto pravidel.”

Není to první sporný krok na elitní univerzitě.

V loňském roce bylo studentům právnické fakulty na Oxfordu řečeno, že mohou přeskočit přednášky týkající se násilných případů, kdyby se obávali, že by byl obsah příliš „strašlivý".

Kritici to pak napadali jako chlácholení „generace sněhových vloček". Tedy studentů, kteří jsou považováni za nadměrně citlivé.

Reklama

Související témata:

Doporučované