Hlavní obsah

Údaje z Česka: 263 nakažených. Očkování funguje, ochrání před těžkým průběhem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Očkování v očkovacím autobuse.

Reklama

aktualizováno •

Počet hospitalizací s covidem se v létě snížil. Očkovaných je mezi nimi jen naprosté minimum.

Článek

Podle informací ministerstva zdravotnictví přibylo za úterý v Česku 263 nových případů. Dále roste i číslo R, jeho hodnota už překročila číslo 1,1.

Celkové počty nemocných a hospitalizovaných jsou nízké.

Během června a července se nemocnice na lůžkách staraly o 515 lidí s nemocí covid-19, informoval na svém webu iRozhlas.cz. Na jednotkách intenzivní péče bylo 120 lidí.

„Vakcína funguje jako stopka těžkých průběhů,“ komentoval data pro iRozhlas.cz ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Statistici za poklesem počtu nakažených i hospitalizací vidí očkování, které u nás má přibližně 5 milionů lidí.

„Ještě v březnu hlásila testovací místa téměř 300 tisíc nových případů, v červenci už to bylo jen necelých 6 tisíc. Naprostá většina nově nakažených jsou navíc neočkovaní,“ řekl Dušek.

Během června a července testy prokázaly nákazu u 11 252 lidí, 1 847 z nich za sebou mělo první dávku, 701 kompletní vakcinaci, tedy jen 6,2 procenta nakažených.

„Přesto se při letmém pohledu na čísla zdá, že počet nakažených očkovaných roste. K tomu Dušek nabízí dvě možná vysvětlení. Narůstá počet očkovaných a s tím se zvyšuje pravděpodobnost, že se i oni setkají s virem. Zároveň se prodlužuje doba po očkování u dříve očkovaných. Spolu s ní stoupá pravděpodobnost nákazy,“ uvádí web iRozhlas.

Roli hraje i nakažlivější varianta delta.

Z výše zmíněných 515 hospitalizovaných mělo 73 lidí po první dávce a 51 i po druhé dávce očkování. Ze 120 lidí na JIP bylo 14 s první dávkou a 13 s druhou.

„Vakcína funguje jako stopka těžkých průběhů. U očkovaných vidíme těžké průběhy nesmírně výjimečně. Od června to jsou jednotky případů,“ interpretoval pro iRozhlas Dušek.

Většina hospitalizovaných s covidem jsou podle něj staří lidé. „Je jim například 85 let a mají řadu jiných nemocí. Příjem do nemocnice s vysokou pravděpodobností s koronavirem ani nesouvisel. Akorát se vše nedá sbírat v reálném čase. My vidíme pouze to, že se covid pozitivní senior dostal do nemocnice.“

Reklama

Související témata:

Doporučované