Hlavní obsah

„Udělal jsi nejlepší investici života," když nejbohatší člověk světa chválí toho třetího

Miliardář Warren Buffett daroval nadaci Gatesových jmění v hodnotě 750 miliard korun. Teď chtěl vědět, jak s darem naložili.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Nadace Billa a Melindy Gatesových sečetla, jak naložila se 750 miliardami od Warrena Buffetta.

Článek

Bill a Melinda Gatesovi připravili dopis pro štědrého podporovatele jejich dobročinné společnosti. Miliardář a filantrop Warren Buffett jim v roce 2006 daroval majetek v přepočtu za 750 miliard korun. Dar měli použít na boj proti chorobám a nespravedlnosti. Nyní se zeptal, jak s jeho darem nadace naložila.

Gatesovi se v každoroční zprávě rozhodli shrnout světový pokrok za posledních 25 let a odpovědět tak štědrému dárci. Zaměřili se především na snížení dětské úmrtnosti a na boj s chudobou.

„V roce 2015 přežilo více dětí než v roce 2014. A v roce 2014 přežilo více dětí než v roce 2013. A tak dále. Když to sečteme, za posledních 25 let bylo zachráněno 122 milionů dětí mladších pěti let. To jsou děti, které by zemřely, kdyby úmrtnost zůstala na úrovni roku 1990," píše v dopise Bill Gates.

Extrémní chudoba podle zprávy klesla na polovinu. Gatesovi ve zprávě upozornili, že čím chudší je společnost, tím menší práva v ní mají ženy.

Nadace Gatesových se zabývá i bojem proti obrně. Ve zprávě uvádí, že zatímco v roce 1988 se obrna objevila u 350 tisíc dětí po celém světě, vloni lékaři zaznamenali jen 37 případů. Děti zasažené obrnou byly z Nigérie, Afghánistánu a Pákistánu.

Reklama

Doporučované