Hlavní obsah

Udělám vše, aby nám zůstala Velká cena, řekla nová brněnská primátorka. Se státem bude jednat o budoucnosti i dluhu

Foto: ČTK

Zatím však musí město s krajem řešit dluh, který zůstal z letošního ročníku. Spolek Ministerstvo školství zažaloval, protože mu přišlo o 31 milionů méně.

Reklama

Kolem 200 tisíc lidí přijíždí každý srpen do Brna, aby se podívali na nejlepší motocyklové závodníky současnosti. Velká cena Brna má velké jméno i tradici, letošní ročník ale provázely problémy s financováním. Spolek pro GP ČR Brno, jehož členy jsou kromě města také Jihomoravský kraj, dokonce podal na Ministerstvo školství žalobu. Nová primátorka Markéta Vaňková však jasně říká: Nedovedu si představit, že by akce měla skončit.

Článek

A to ani v případě, že by o státní peníze přišli nadobro. „Financování z peněz města a kraje je krajní varianta. Pevně věřím, že se nám podaří se státem nalézt jiné řešení,“ uvedla. Setkala se kvůli tomu s hejtmanem Bohumilem Šimkem. „Společný postup ve snaze zachovat MotoGP v Brně je nejdůležitějším zájmem kraje. Budu apelovat na ministra školství, abychom hledali systémové řešení pro letošní rok i do budoucna,“ řekl. Již dříve kraj potvrdil, že zachování sportovní události je pro něj prioritou.

Zatím však musí město s krajem řešit dluh, který zůstal z letošního ročníku. Spolek Ministerstvo školství zažaloval, protože mu přišlo o 31 milionů méně. „Akce nebyla hodnocena dle platné metodiky ministerstva. Dotazy však z jeho strany zůstaly bez reakce,“ upřesnila krajská mluvčí Monika Brindzáková. S tím zástupci ministerstva nesouhlasí. „Žádost byla řádně vyhodnocena a bylo rozhodnuto o přidělení dotace ve výši 39 milionů korun,“ sdělili Seznamu s tím, že je ze všech sportovních akcí nejvyšší.

Právě žaloba by dle Vaňkové mohla jednání s ministerstvem ohrozit. „Pokud chceme jednat se státem a získat od něj peníze, nelze se smírně domluvit, pokud je podaná žaloba,“ řekla. I proto se přiklání k jejímu stažení. Ministerstvo tento přístup kvituje. „Vítáme ochotu nového vedení města se problému financování MotoGP věnovat. Ctíme její tradici a jedinečnost v Brně. Samotná žaloba neohrozí případnou žádost o dotaci v příštím roce,“ dodalo.

Zástupci města a kraje se chtějí podobným problémům vyhnout i do budoucna. „Možností je prosadit položku do státního rozpočtu, díky níž by bylo na brněnskou Velkou cenu pamatováno každoročně,“ přiblížila Vaňková. Město se přitom na financování Velké ceny podílí 10 miliony, kraj až do letoška dvojnásobkem. „Mám indicie, že by se tato částka měla zvýšit na 25 milionů,“ dodala. Kraj to Seznamu potvrdil. „Rozpočet na příští rok ale ještě není schválený,“ dodala Brindzáková. I tak se ale s účastí státu počítá. „Bude to největší oříšek, jasné a rychlé řešení nemám,“ přiznala Vaňková.

Brněnská Velká cena je jednou z nejstarších a nejnavštěvovanějších v rámci seriálu MotoGP, každý rok na ni zavítá skoro 200 tisíc lidí. Na současném Masarykově okruhu se jezdí od roku 1986, vůbec první brněnská Grand Prix se jela v roce 1965. Další ročník se má konat na začátku srpna 2019, již brzy má začít předprodej vstupenek.

Reklama

Doporučované