Hlavní obsah

V brněnské Bystrci pomohli zachránit řidiče, který měl za volantem infarkt. Česko má tři nové gentlemany silnic

Česko má tři nové Gentlemany silnic. Trojice hrdinů dostala ocenění za záchranu řidiče, kterého v březnu v brněnské Bystrci postihla náhlá srdeční příhoda. Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tři lidé v Brně v úterý dostali ocenění Gentleman silnic. V březnu zachránili život řidiči, který měl za volantem srdeční infarkt.

Článek

Když němečtí policisté v létě nafingovali dopravní nehodu, aby zjistili, jak rychle zraněným pomohou projíždějící řidiči, nestačili se divit. Zastavil jen zlomek. Muž, kterého v brněnské Bystrci postihl v březnu za volantem srdeční infarkt, měl štěstí. Na místě havárie se totiž ještě před příjezdem záchranářů kromě dalších lidí náhodou sešli zdravotní sestra, hasič a radiologický fyzik.

Řidiči včasnou resuscitací zachránili život a v úterý za to dostali ocenění Gentleman silnic. Policisté ve spolupráci s Českou pojišťovnou udělují cenu lidem, kteří pomohou ostatním při závažné dopravní nehodě.

A takový případ se stal letos 23. března ve Vejrostově ulici. Řidič měl srdeční infarkt, vjel do protisměru a srazil se s protijedoucím autem. Po havárii bojoval o život. „Pán byl evidentně v bezvědomí. Už tam u něj byla paní sestřička v civilu, což jsem v tu chvíli nevěděl. Tak jsme se střídali v masáži srdce,” vypráví radiologický fyzik Tomáš Procházka.

K němu a zdravotní sestře Kláře Zaplatilové se po pár okamžicích připojil hasič v civilu Martin Raus. Shodou okolností se chystal na zdravotnické školení a měl po ruce defibrilátor. „Projížděl jsem okolo a všiml jsem si nehody. Zastavil jsem, abych udělal z vozu barikádu. V takovou chvíli nepřemýšlíte a snažíte se jednat podle naučených postupů,” vzpomíná Raus.

Muž se nakonec probral ještě před příjezdem záchranářů. S jeho oživováním pomáhali ještě další lidé, které se doposud nepodařilo dohledat. „Pokud se v příběhu záchrany lidského života někdo pozná, budeme rádi, když se nám ozve,“ dodává mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Pomoc řidičů u dopravních nehod ale rozhodně nebývá automatická. Potvrdil to právě červencový test německých policistů. Záměrně převrátili auto na střechu a dvě figurantky uvnitř předstíraly zranění. Nezastavilo devadesát procent projíždějících řidičů. „V Česku jsme uvažovali o podobném testu, ale nakonec se neuskutečnil. Náš tip je, že bychom možná dopadli ještě hůř než v Německu,” odhaduje Buriánková.

Právě lhostejnost řidičů pomáhá zapudit projekt Gentleman silnic. Titul dostalo za čtrnáct let projektu už 151 lidí. „Největší odměna ale je, že ten pán žije a má normální život,” dodává čerstvě oceněný Raus.

Reklama

Doporučované