Hlavní obsah

Uherské Hradiště zvažuje rekonstrukci staré radnice, chce v ní infocentrum i expozice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Uherské Hradiště zvažuje opravu budovy staré radnice v Prostřední ulici. V historickém objektu by mohlo v budoucnu sídlit městské informační centrum. Záměr města počítá i s kulturně historickými expozicemi, kavárnou a prodejnou.

Článek

Na nádvoří objektu by radnice ráda viděla prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí, sdělil mluvčí města Jan Pášma. „V přízemí budovy nyní fungují obchody, druhé a třetí patro je prázdné,“ řekla historička a radní města Blanka Rašticová (KRUH).

Stará radnice je kulturní památkou. Tvoří ji historická budova původem ze 14. století a novodobá přístavba z roku 1995. „Původní středověká radniční budova je mimořádně cennou památkou, a proto se domníváme, že také její využití by mělo být zejména reprezentativní. Kulturně historické hodnoty Uherského Hradiště si zaslouží důstojnou prezentaci, stejně jako památka sama. Městu dlouhodobě chybí také konferenční sál, kde by se mohla konat zasedání zastupitelstva, k tomuto účelu bychom mohli využívat prostory v podkroví,“ uvedl starosta Stanislav Blaha (ODS).

Poslední zásadní oprava budovy se uskutečnila před 26 lety. „Z prací, které je nutné provést, jde o celkovou rekonstrukci střechy, lokální vyspravení fasády, u oken je nutná oprava, případně výměna poškozených okenních křídel. Dále je nutná sanace poškozených dřevěných prvků v radniční věži,“ uvedl Pášma. Budova vyžaduje i rekonstrukci stěn a podlah, elektroinstalace, a kanalizace, úpravy systému vytápění, nově bude podle Pášmy nutné řešit také vzduchotechniku.

Předpokládané náklady jsou 107,7 milionu korun včetně DPH. „Na stole je investiční záměr, o samotné realizaci nebylo ještě v orgánech města jakkoli rozhodnuto, proto není možný ani odhad časového rámce, kdy bychom mohli začít se samotným projektováním. Každopádně se budeme nyní snažit o získání dotačních prostředků, pak budeme chytřejší,“ doplnil Blaha.

Řadová jednopatrová budova obdélníkového půdorysu se čtyřbokou věží vznikla spojením dvou domů, staršího gotického a mladšího raně barokního. Původní stavba, která má gotické jádro, vznikla asi ve třetí čtvrtině 14. století. V první čtvrtině 16. století byla dokončena jako jednopatrová budova s věží, průjezdem a horní síní v patře. V roce 1681 radnice vyhořela, ale byla znovu obnovena, následovaly pak další úpravy v 18. a 19. století, především nové zastřešení věže z roku 1804. Věž je od své osy vychýlená o více než 70 centimetrů směrem do ulice.

Reklama

Doporučované