Hlavní obsah

Ukažte mi ženu, která postaví terminál za 270 milionů, říká šéfka pardubického letiště

Pořad Ženský byznys a rozhovor s Hanou Šmejkalovou, ředitelkou Letiště Pardubice.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hana Šmejkalová, ředitelka Letiště Pardubice byla hostem Petry Krmelové v Ženském byznyse. Když před třemi lety vystřídala svého předchůdce, který byl z pozice ředitele odvolán, protože se kvůli odlivu ruských turistů přestalo letišti dařit, slíbila si dvě věci: postavit nový terminál a zvednout obchod.

Článek

Nový terminál nesoucí jméno našeho prvního aviatika Jana Kašpara, který svůj legendární let do pražské Chuchle odstartoval právě z Pardubic, už rok funguje. A obchod se taky podařilo zvednout. Loni letiště odbavilo téměř 150 tisíc cestujících.

„Teď bych si mohla zdánlivě dát nohy nahoru, ale to já neumím," říká s nadsázkou Hana Šmejkalová a doplňuje v číslech: „Loni jsme kvůli dvouměsíční opravě ranveje utrpěli ztrátu, přišli jsme o 70 letů, když vezmete, že každý má kolem 200 cestujících… je to hodně. Horko těžko jsme pak navazovali na to, co se dosud podařilo. My máme limit terminálu 250 tisíc cestujících ročně, takže ještě je před námi hodně práce." Rekord měli v Pardubicích před 5 lety, za rok 2013 díky silné ruské klientele odbavili víc než 180 tisíc lidí.

Regionální letiště láká hlavně nízkonákladové společnosti a v tom je podle Hany Šmejkalové jeho výhoda. Podle vlastních propočtů nabízí společnostem s letadly typu Airbus a Boeing o 40 procent levnější služby, než naše největší – Letiště Václava Havla v Praze.

Když se přišla manažerka s víc než dvacetiletou zkušeností z ČSA poprvé podívat na malé letiště, kterému bude velet, lekla se. Odbavovací hala byla zastaralá, vypadala jako jídelna. Před rokem ale konečně otevřeli halu novou. Cesta k ní byla náročná.

„Budila jsem se ve tři ráno, chodila po bytě, dělala si poznámky. I když jsem dva roky působila ve stavebnictví, netroufla bych si radit. Pak ale přišlo IT, to jsou letecké technologie, to jsem si vzala na svá bedra. Byly to bezesné noci, byla jsem pod tlakem, během stavby jsme museli shánět nový byznys . Ale ukažte mi ženu, která postaví terminál za 270 milionů," směje se ředitelka regionálního letiště.

Druhý díl pořadu Ženský byznys s ředitelkou pardubického letiště Hanou Šmejkalovou.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30 na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované