Hlavní obsah

Uklízecí guru naučila lidi, jak nehromadit věci. A teď začala zbytečnosti prodávat

Foto: Profimedia.cz

Marie Kondo na snímku z února 2019.

Reklama

Populární „uklízecí guru“ v podstatě sestrojila perpetum mobile. Nejprve svět naučila, jak se zbavovat balastu, teď si otevřela e-shop, ve kterém takové věci nabízí.

Článek

V Česku není fenomén Marie Kondo až tolik známý. Ale ve světě, zejména ve Spojených státech a západní Evropě, je jméno této drobné Japonky pojmem.

V materialistické době, která konzumenty zahlcuje všemožným balastem, prorazila se souborem technik, jak udržet svou domácnost minimalistickou.

Je autorkou návodů, jak probrat šatník, vyčistit prostor, ve kterém člověk žije a pracuje, jak se loučit s předměty schovávanými z piety (nebo do zásoby). Jak správně uklízet, skladovat věci, aby zabraly co nejméně místa – a tak podobně. Návody získaly takovou popularitu, že si Kondo nasmlouval Netflix a natočil s ní seriál „Uklízení s Marii Kondo“.

Jejím mottem je: Zbavte se všeho, co vám nedělá radost. Protože duchovní rozměr uklízení je tím, co Marii Kondo proslavilo. Upoutala na sebe teoriemi, že uklízení je svého druhu obřad a jako takové si zaslouží slavnostní oblečení, nebo že staré tričko či roky neotevřenou knížku má člověk na rozloučenou pohladit.

Jak v tomto týdnu upozornil The Wall Street Journal, teď na svých webových stránkách KonMari.com rozjela e-shop, který vám může domácnost naopak pěkně zaplevelit. Na výběr jsou produkty z oblasti aromaterapie, do koupelen, kuchyní, nejrůznější dekorace do bytu plus samozřejmě všelijaké úložné dózy a odkládací tácky.

Celkem jde o více než 100 položek, z nichž nejdražší je mosazný držák na vařečky za 275 dolarů, který pochází z dílny hirošimského designéra Oji Masanoriho. Na japonský původ Marie Kondo odkazuje i povlečení Kimono za 115 dolarů. K dražším položkám patří třeba rozprašovač vonných olejů za 119 dolarů nebo svíčka za 86 dolarů. Na opačné škále se nacházejí čínské jídelní hůlky (10 dolarů).

„Nepodporuji nadměrné nákupy. Pro mě je tím nejdůležitějším obklopovat se věcmi, které přímo jiskří radostí,“ svěřila se Kondo listu The Wall Street Journal.

Její e-shop se má dál rozvíjet. Podle CNN hodlá Marie Kondo doplňovat do každé ze sekcí internetového obchodu krátká videa, ve kterých lidem vysvětlí, jak s věcmi správně nakládat: „Například plánuje video o vedení čajového obřadu s využitím svých produktů. A vysvětlením, jak doma vytvořit uklidňující atmosféru.“

A pokud atmosféra nebude dostatečně jiskřivá a uklidňující, vždycky je možné sáhnout po některé z publikací, které už o minimalizování a úklidu domácností či kanceláře Kondo vydala, a začít (samozřejmě s patřičnou úctou) vyhazovat.

Marie Kondo sepsala takové knížky čtyři. Aktuálně jí knihy vycházejí ve 42 zemích světa, dosud prodala na 10 milionů výtisků.

Pátá knížka, která v nabídce přibyla teprve nedávno, nese název „Kiki & Jax: The Life-Changing Magic of Friendship“ a jak název napovídá, je o přátelství. A samozřejmě také o uklízení. Pětatřicetiletá Kondo, která momentálně s manželem a dvěma malými dcerkami žije v Los Angeles, se rozhodla svou jedinečnou metodu KonMari představit malým čtenářům. Takže zatímco jeden z hrdinů Kiki nakupuje a sbírá věci, jeho kamarád Jax je naopak třídič posedlý vyhazováním. Společně si užívají spoustu zábavy, ale občas jim v tom překáží… nakupené věci. „Společně musí přijít na to, jak si vytvořit prostor pro to, co je vždy naplňuje radostí – jejich přátelství,“ píše se na přebalu.

Sekce hračky zatím v eshopu Marie Kondo chybí.

Foto: instagram.com/mariekondo/

Marie Kondo a její nejnovější knížka. Na instagramu ji sleduje 3,3 miliony lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované