Hlavní obsah

Střelec si brousil zuby na medaili. Připravil se o ni sám bizarním omylem

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinec Sergij Kuliš na olympijské střelnici.

Reklama

Ukrajinský střelec Sergij Kuliš přišel o medailový úspěch. Dopustil se totiž poměrně neobvyklé chyby, mířil na terč soupeře.

Článek

Osmadvacetiletý Sergij Kuliš, který na minulých OH v Riu de Janeiru získal stříbro ve střelbě ze vzduchové pušky na 10 metrů, prošel do pondělního finále střelby z pušky na 50 metrů. Na střelnici v Ósace měl reálnou šanci na medaili, ještě před začátkem jej média favorizovala. Bohužel se mu ale přihodila nepěkná věc.

Po 30 vystřelených ranách se Kuliš držel na úctyhodném čtvrtém místě, jenže v sedmé sérii omylem vystřelil na terč soupeře. Poté, co za výstřel obdržel nula bodů, se propadl až na osmou pozici a záhy vypadl – jako první.

„Nejsem šťastný. Kdo střílí do cizího terče? Pouze lidé jako já,“ posteskl si Kuliš. Světová dvojka viní z výpadku koncentrace závadu na oblečení. „Na bundě se mi rozepnul knoflík. Cítil jsem nepříjemný pocit, ale čas plynul a já musel střílet. Nevšiml jsem si, že mířím na cizí terč,“ dodal.

Zlato ve střelecké soutěži získal Číňan Čang Čchang-chung se světovým rekordem 466 bodů, stříbro získal Sergej Kamenskij z Ruského olympijského výboru se ziskem 464,2 bodu a bronz Milenko Sebič ze Srbska s 448,2 bodu. Kuliš, který věří, že medailové naděje jeho země ovlivnil nedostatek zázemí, získal 402 bodů.

„Nemáme střelnici a to je problém. Musíme jezdit trénovat do zahraničí a to je problém. Zatím to nemá řešení. Mám střelnici ve svém městě, ale má jen pět terčů, takže se tam nedají pořádat soutěže. Není kde pořádat soutěže nebo vychovávat nové sportovce a to je problém,“ prohlásil Kuliš.

Ukrajina zatím v Tokiu získala jednu stříbrnou a pět bronzových medailí.

Reklama

Doporučované